Hallandsposten

Livsmedels­minister avgår efter danskt minkkaos

Beslutet att massavliva miljontals danska coronamink­ar skördar sitt första politiska offer. Livsmedels­ministern avgår och nu kommer krav på en kommission för att utreda bland annat vilket ansvar statsminis­tern Mette Fredriksen har haft för minkkaoset.

- Daniel Kihlström/tt

Alla minkar – runt 15-17 miljoner – måste avlivas, sade den danska statsminis­tern Mette Frederikse­n (S) på en pressträff den 4 november. Orsaken var att man bland smittade minkar hittat en muterad variant av coronaviru­set, som hade spridits vidare till människor.

Det fanns dock ingen rättslig grund för att beordra en massavlivn­ing av även friska minkar och på onsdagen avgick livsmedels­ministern Mogens Jensen (S).

– Det här är bara början. Processen måste undersökas grundligt så att vi kan få reda på vilket ansvar statsminis­terns har haft, säger Jakob Ellemann-jensen, partiledar­e för opposition­spartiet Venstre, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Under onsdagen släpptes en rapport om hur frågan har hanterats.

Där framgår det att livsmedels­ministern Jensen den 7 november – tre dagar efter det fattade beslutet – ska ha fått reda på att det saknades laglig grund för en massavlivn­ing. Först den 10 november fick dock landets minkuppföd­are informatio­n om detta. o e n M

gStatsmini­stern Mette Frederikse­n har tidigare sagt att hon fick reda på det helgen 7–8 november. Hon beklagade att man fattat ett felaktigt beslut, men att det i slutändan var livsmedels­ministerns ansvar.

– Det är inte rätt sätt att vara ledare på och det är inte rätt sätt att stå vid det ansvar som man har statsminis­ter, säger Jakob Ellemann-jensen till Danmarks Radio (DR) om att Frederikse­n lade över ansvaret på ministern.

Flera opposition­spartier och Danmarks minkuppföd­are vill nu att en oberoende kommission ska tillsättas för att utreda minkkaoset.

– Det är viktigt med en oberoende undersökni­ngskommiss­ion tittar på vilka som egentligen har fattat vissa beslut och när det har

skett,

ssäger Elleman-jensen, enligt DR.

För att tillsätta en sådan kommission krävs dock att en majoritet av ledamötern­a i folketinge­t röstar ja till detta, men just nu verkar det inte finnas ett sådant stöd. S-regeringen­s tre stödpartie­r Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti och Enhedslist­en uppger i nuläget att de inte vill gå den vägen, rapportera­r DR.

Alla landets minkar ska dock avlivas och förbud mot minkuppföd­ning kommer att gälla under hela nästa år. Detta står klart sedan S-regeringen tidigare i veckan nått en uppgörelse med sina tre stödpartie­r. Även Alternativ­et stödjer uppgörelse­n.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivn­ing av mink, även utanför områden med konstatera­d coronasmit­ta bland mink.

Under onsdagen meddelade även det danska livsmedels­verket att alla minkar i de 284 besättning­ar där smittan konstatera­ts nu har avlivats.

Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet.

 ??  ??
 ??  ?? J e n s e n
J e n s e n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden