Hallandsposten

Flera döda i spåren av orkanen Iota

Minst nio personer har mist livet i orkanen Iotas härjningar över Centralame­rika, som redan är hårt drabbat efter det förra stora ovädret, Eta. Förtvivlat vädjar befolkning­en om hjälp. – Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith i Ni

- Susanna Persson Öste/tt

Översvämni­ngar och sönderblås­ta hus rapportera­s efter Iotas härjningar det senaste dygnet.

– Det är översvämma­t överallt. Det har regnat nästan hela natten, säger Marcelo Herrera, borgmästar­e i Wampusirpi i nordöstra Honduras, till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Vi behöver mat och vatten till befolkning­en, eftersom Eta tog våra grödor, fortsätter han.

IHonduras saknas många människor eftersom det ännu inte går att nå fram till några av de värst drabbade områdena och i Nicaragua, Panama och på den colombians­ka ön Providenci­a har hittills nio omkomna registrera­ts. På Providenci­a, med en befolkning på 6 000, har i stort sett all infrastruk­tur förstörts.

Orkanen Iotas öga drog in över Nicaragua på måndagskvä­llen lokal tid. Med vindar på runt 70 meter per sekund är det den hittills kraftigast­e orkan som har registrera­ts i landet. Den slog till bara två veckor efter Etas förödande framfart i regionen, som krävde uppemot 200 människors liv.

Det är första gången sedan mätningarn­a började som två så pass stora orkaner bildas över Atlanten i november. Puerto Cabezas, en kuststad i Nicaragua, låg fortfarand­e i spillror, delvis översvämma­d, efter Eta, när Iota slog till.

– Vi kan dö. Det finns inget att äta över huvud taget, säger Inocencia Smith, som har tagit sin tillflykt till ett evakuering­scenter i staden, till Reuters.

Omkring 100 000 personer i Nicaragua och Honduras är evakuerade, enligt myndighete­rna. Röda korset varnar för att de nya översvämni­ngarna efter Iota kan leda till katastrof, eftersom marken redan är helt genomblöt.

– Vi är mycket oroade över risken för dödliga skred i dessa områden, eftersom jorden redan är helt mättad, sade Röda korsets talesperso­n Matthew Cochrane i tisdags.

Även om orkanen har avtagit i styrka och nu nedgradera­ts till en tropisk storm finns det fortfarand­e en överhängan­de risk för katastrofa­la översvämni­ngar och jordskred, eftersom mer än 70 centimeter regn väntas falla i vissa områden.

 ?? Bild: Nicolas Galeano ?? Colombias president Iván Duque (andra till vänster), besöker ön Providenci­a som ligger i spillror efter att orkanen Iota dragit fram.
Bild: Nicolas Galeano Colombias president Iván Duque (andra till vänster), besöker ön Providenci­a som ligger i spillror efter att orkanen Iota dragit fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden