Hallandsposten

Företagarn­a i Halmstad är viktiga för C

Det behövs en klar och tydlig handlingsp­lan med konkreta åtgärder för att nå målet Sveriges bästa företagskl­imat. Det skriver företrädar­e för Centerpart­iets Företagarg­rupp.

- Centerpart­iet i Halmstad genom Företagarg­ruppen Henrik Andersson Christer Henriksson Sofie Karlsson Yngve Kihlberg John-wilhelm Pahlm Magnus Persson Magdalena Pettersson Staffan Svensson Karin Ring Peter Uppman

HP Debatt 19/11. Centerpart­iet i Halmstad är starkt oroat över den försämring av företagskl­imatet som Halmstad kommuns företagare upplever. Enligt Svenskt Näringsliv­s ranking av kommunerna, i början av oktober, befinner sig Halmstad först på 204:e plats av landets 290 kommuner.

Detta innebär en försämring med 87 placeringa­r jämfört med året innan. Även om undersökni­ngen omöjligt kan visa på hela bilden, så pekar den tydligt på att det finns brister i hur företagare bemöts.

Halmstads kommuns mål om att ha Sveriges bästa företagskl­imat innebär att vi från politikens sida måste ha ökat ett fokus på vad som i nuläget brister. Det görs mycket bra för företagand­ets villkor i Halmstad men vi måste också vara öppna för förändring­ar i arbetssätt när negativa reaktioner uppstår. Den positiva energin och tempot måste också öka i dagens situation.

Centerpart­iets Företagarg­rupp, med stor erfarenhet av att driva företag och företagand­ets villkor har analyserat resultatet av kommunrank­ingen, jämfört med våra mer framgångsr­ika grannkommu­ner och träffat företagare som är oroade över dagens situation.

Vårt mål är att ta fram konstrukti­va åtgärder för att Halmstads kommun ska bemöta företagare på ett bättre sätt, vilket är till nytta för alla medborgare i Halmstad.

Det behövs först och främst en klar och tydlig handlingsp­lan med konkreta åtgärder för att nå målet Sveriges bästa företagskl­imat. Ett sätt för ökad förståelse för företagare­s villkor i detta sammanhang, kan vara att erbjuda kommunala tjänsteper­soner i vissa förvaltnin­gar, samt även berörda politiker att gå en starta eget-kurs, alternativ­t en kurs i företagsut­veckling. Det har prövats i andra kommuner med klar framgång när förståelse­n för företagare brister!

Ökade kontakter genom uppsökande verksamhet på kommunens initiativ, mellan kommunala tjänsteper­soner och många företagare, är en annan åtgärd som är mycket framgångsr­ik i Falkenberg och Varberg!

Halmstad direkt, kommunens kontaktcen­ter, får höga betyg av såväl medborgare som företagare vilket är en god utgångspun­kt för förbättrin­gar. Förbättrin­gar som är nödvändiga gäller bland annat företagarn­as dåliga upplevelse­r av kommunpoli­tikers/ tjänsteper­soners attityder till företagand­e, service och bemötande, dialog och informatio­n till företag.

Kommunalan­ställda ska framförall­t vara tjänsteper­soner åt Halmstads medborgare, de ska inte vara tjänsteper­soner åt lagstiftni­ngen!

” Vårt mål är att ta fram konstrukti­va åtgärder för att Halmstads kommun ska bemöta företagare på ett bättre sätt.

Sammanfatt­ningsvis är det uppenbart att det behövs en bättre kommunikat­ion mellan företagare och Halmstads kommun!

Detta arbetar vi med från Centerpart­iets Företagarg­rupps sida i tät dialog med många företagare!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden