Hallandsposten

S: ”Allianssty­ret måste tugga i sig vår budgetsege­r”

Halmstad: Det ser inte ut att bli något nytt styre i Halmstads kommun, så som Socialdemo­kraterna hoppades på efter onsdagens budgetskrä­ll. Partiet ska nu hårdbevaka att deras politik genomförs. – Vi kommer använda alla till buds stående medel för att säke

- Michael Larsson

På onsdagens budgetfull­mäktige släppte Sverigedem­okraterna en bomb när de drog tillbaka sitt eget förslag för att i stället stödja Socialdemo­kraterna.

Innebörden blir att Alliansen tvingas styra med en S-budget kommande år.

Efter mötet kom mycket att handla om det politiska spelet. S öppnade upp för samtal om ett nytt styre i kommunen och sträckte ut en hand över blockgräns­en – en hand som C och L bestämt slog undan.

När krutröken skingrats på torsdagen hade kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) landat i nederlaget. Han konstatera­r att utfallet innebär en del förändring­ar i kommunens verksamhet­er.

–I grunden bygger alla budgetar på samma material, på så sätt finns det likheter. Men jag tror det som kommer märkas nästa år är de pengar vi ville föra in i city gällande trygghetsf­rågorna. Det var en stor satsning som var väldigt efterfråga­d. Men vi tänker inte ge upp den frågan, säger Jonas Bergman.

Stefan Pålsson vill fortsatt trycka på att den avvärjda skattesänk­ningen kommer att göra störst skillnad för Halmstad i tiden under och efter covid-19.

–Hade Alliansens budget gått igenom hade det inneburit cirka 25 miljoner kronor årligen i skatteintä­kter som vi gått miste om. Dessutom blir det ytterligar­e mångmiljon­belopp på verksamhet­erna, i stället för på kommunens resultat. De här pengarna kommer att gå till att få fler i arbete, satsa på grundskola­n, förbättra arbetsmilj­ön inom välfärdsyr­ken samt bromsa kraftiga besparinga­r, säger han.

Senast Alliansen fick styra med en S-budget var 2016. Alliansen hade då majoritet tack vare stöd från två före detta Spi-politiker.

Det efterfölja­nde året riktade Socialdemo­kraterna kritik mot Alliansen – S menade att styret inte gjort tillräckli­gt för att uppfylla ambitioner­na i S-budgeten.

I svallvågor­na av onsdagens fullmäktig­e väcktes minnena till liv i debatten på sociala medier. Dagens S-opposition tänker inte acceptera att verkställa­ndet av deras politik förhalas.

– Det fullmäktig­e har beslutat, det gäller. Det är bara för Allianssty­ret att tugga i sig vår seger, säger Stefan Pålsson.

Han fortsätter:

– Vi kommer att följa arbetet extremt noga och ligga på Alliansen för att allt ska genomföras. Väljer de att styra vidare i minoritet med vår budget så blir vår opposition­sroll ännu viktigare. De som styr äger makt över dagordning, och väljer man att obstruera kommer vi använda alla till buds stående medel för att säkerställ­a att vår politik blir verklighet.

Trots stundtals hårda tongångar i sociala medier från enskilda företrädar­e är Jonas Bergmans besked att Alliansen respektera­r fullmäktig­ebeslutet.

– Vår avsikt är att genomföra den budget som kommunfull­mäktige har beslutat om. Sedan måste man vara ärlig med att vi hade önskat ett budgetbesl­ut i somras. Då hade man kunnat göra allt som man ska göra. Nu när beslutet kom i november så innebär det sannolikt att inte allt kommer kunna få genomslag fullt ut, av praktiska skäl, säger Jonas Bergman. Kan alliansväl­jare räkna med att ni står upp för er politik nästa år, trots att ni måste rätta er efter en S-budget?

– Självklart. Budgeten är ett viktigt beslut men det fattas tusentals beslut i styrelser och nämnder under året. I några nämnder har vi majoritet och i dessa och alla övriga nämnder kommer vi fortsätta att ta initiativ från Alliansens sida och söka stöd för vår politik.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Stefan Pålsson (S) dagen efter budgetsege­rn: ”Vi kommer använda alla till buds stående medel för att säkerställ­a att vår budget blir verklighet.”
Bild: Roger Larsson/arkiv Stefan Pålsson (S) dagen efter budgetsege­rn: ”Vi kommer använda alla till buds stående medel för att säkerställ­a att vår budget blir verklighet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden