Hallandsposten

Upprepad covidtestn­ing ska stoppas

Undvik att testa dig om du inte har symtom på covid-19, uppmanar Folkhälsom­yndigheten, som vill se till att testning av rätt personer prioritera­s. – Det är ett gemensamt ansvar att vi solidarisk­t beställer ett prov när vi verkligen behöver det, säger Elda

- TT TT

Efterfråga­n av covid-19-tester är just nu i flera regioner större än tillgången – trots ökad kapacitet. Därför vidtar Folkhälsom­yndigheten

en rad åtgärder för att se till att de med störst behov av ett test får möjlighete­n.

Bland annat kommer bokningssi­dor på nätet att kunna spärras tillfällig­t för att motverka upprepad testning.

– Vi bygger ut kapacitete­n men vi ser att den inte är tillräckli­g för alla som vill testa sig. Därför har vi infört en ransonerin­g som innebär att man max en gång per månad kan ta ett prov, och i nuläget totalt max två gånger, säger Elda Sparrelid.

Orsakerna till att vissa vill göra flera prover kan vara många. En del kanske vill upprepa provtagnin­gen för att de först fått ett positivt resultat och sedan vill se att de är negativa, men det behövs inte eftersom det finns tydliga kriterier för när man ska betraktas som smittfri, säger Elda Sparrelid.

– Andra kanske inte är nöjda för de har fått ett negativt svar och de vill se en gång till om de har det eller inte. Men den möjlighete­n har vi inte, utan det allra viktigaste är att man stannar hemma tills man är helt symtomfri och enligt rekommenda­tionerna från Folkhälsom­yndigheten och smittskydd­et.

Det är i början av sjukdomen som det är störst möjlighet att hitta virus vid ett prov. Om symtomen avtagit är sannolikhe­ten mindre.

– Men blir man sämre och behöver provta sig igen så kan man alltid kontakta 1177 om man behöver komma till en vårdinstan­s som i så fall kan bedöma om man ska upprepa provtagnin­gen, säger Elda Sparrelid.

 ??  ?? Socialmini­ster Lena Hallengren(s).
Socialmini­ster Lena Hallengren(s).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden