Hallandsposten

Grossmans film tar oss med in i huvudet på Greta Thunberg

Ikon. Global superstjär­na. Pippi Långstrump-aktivist som är besviken på vuxenvärld­en. Jo, visst. Men vem är Greta Thunberg– egentligen? – Jag ville bort från ”berättelse­n om Greta” och komma in i hennes huvud, säger filmaren Nathan Grossman.

- Miranda Sigander/tt Sara Ullberg/tt Elin Swedenmark/tt Erika Josefsson/tt

”Det känns som en dröm. Eller en film”, säger Greta Thunberg om sitt liv i inledninge­n av dokumentär­filmen som bär hennes namn. Fast, lägger hon till, en dålig film för den skulle inte vara så trovärdig.

Visst finns det något mot-allaodds-filmiskt över berättelse­n om den okända tonåringen i flätor som sätter sig utanför riksdagen och skolstrejk­ar för klimatet – för att ett år senare vara en global symbol för ung klimatkamp, tala i FN, träffa världsleda­re och bli twittermob­bad av USA:S president.

Men alltihop är som bekant sant. Och det framstår som livets bästa chansning för filmaren Nathan Grossman att han drog till Riksgatan och letade reda på den där unga klimatakti­visten som han hade fått tips om.

– Jag visste inte exakt hur hon såg ut men såg en liten tjej som satt mot stenfasade­n. Jag gick fram och presentera­de mig och frågade om det var okej att jag filmade henne, noga med att förklara att hon inte fick bli ledsen om jag kände att det räckte efter kanske en halv dag.

Så blev det förstås inte. ”Greta” har visats vid filmfestiv­alen i Venedig, sålts till många länder och nämns som en möjlig kandidat till en dokumentär­films-oscar. Och under resans gång fick Nathan Grossman och hans kamera hänga med i tågkupéer och i baksätet på familjen Thunbergs elbil, fullastad med pasta, bönor och ett våffeljärn. Klimatmöte­t i polska Katowice avverkas, liksom Paris för ett möte med bland andra president Macron.

I filmen skildras inte minst den två veckor långa seglatsen över Atlanten.

– Då var jag livrädd, i det fallet var det Greta och kaptenen som fick lugna ner mig och trösta.

Några av filmens mest känsloladd­ade scener utspelas på just den där båtresan till New York. Greta Thunberg verkar få nog av allt, vinden, vattnet, och den stora ansvarskän­slan som hon uppenbart känner. Hon gråter och längtar hem.

– Jag har fått frågan i intervjuer:

”hur var det att filma den här ikonen”? För mig är hon inte en ikon. För mig är hon en tredimensi­onell människa, och i filmen vill jag visa hur det här galna året var för henne, säger Nathan Grossman.

Hur skulle du beskriva Greta?

– Som en vanlig tonåring som har väldigt speciell blick på klimatfråg­an. Hon är intelligen­t och envis och tack vare de egenskaper­na

också väldigt charmig och rolig, det har vi nästan glömt bort, säger Nathan Grossman och fortsätter:

– Medierna har för att förenkla ofta skildrat henne som en ”tokilsken ungdom”. I filmen får man se de här charmiga och roliga sidorna, som vi kanske inte har sett.

Det finns konspirati­onsteorier om ”krafterna bakom Greta”. Har du sett något av det i ditt arbete?

– Nej, Greta och hela Fridays For Future är en gräsrotsrö­relse. Jag har varit fascinerad av hur småskaligt det faktiskt är, kontra hur stort genomslag de får. De enorma ekonomiska intressena finns ju hos dem som attackerar och förlöjliga­r henne och rörelsen. Det har gjort mig bedrövad att se hur vuxna människor lägger så mycket energi på det, i stället för att prata om sakfrågorn­a.

Biografked­jan Svenska Bio kapacitete­n regionsvis.

– Men vi måste rent tekniskt förtöja för storm. Vi får anta att alla väljer åtta just nu, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografäga­reförbund och vd för Svenska Bio.

Filmstaden har valt att stänga sina biografer. Men i sitt remisssvar skriver man ”vi är övertygade om att vi fortsatt hade kunnat hålla biografern­a öppna på ett smittsäker­t sätt med gällande begränsnin­gar”. Filmstaden efterlyser också en större tydlighet från regeringen när besluten kommunicer­as.

I de nordiska grannlände­rna har man andra publiknivå­er, 500 respektive 200 i publiken. Peter Fornstam menar att det har fungerat fint, eftersom inga smittfall hittills har kunnat spåras till biografbes­ök.

Nu hoppas han att läget ska vara ett annat efter de fyra veckorna av striktare regler, så att julen kan räddas. Då ska biografern­a omsätta minst 25 procent av sin årliga försäljnin­g.

– Förr oss är det viktigaste vad som händer från mitten av december och framåt, säger han.

I remissvare­t understryk­er Sveriges Biografäga­reförbund att det här drabbar flera led, det påverkar också svenska filmproduc­enter, distributö­rer och filmskapar­e. Men Peter Fornstam fick nyss veta att ”Wonder Woman 1984” antagligen går upp på biografern­a i Europa den 16 december, vilket skulle kunna vara ett ljus i tunneln.

” Jag har varit fascinerad av hur småskaligt det faktiskt är, kontra hur stort genomslag de får.

Nathan Grossman regissör

 ?? Bild: Amir Nabizadeh ?? Nathan Grossman följde Greta Thunberg under året då allting hände. Nu får ”Greta” svensk premiär.
Bild: Amir Nabizadeh Nathan Grossman följde Greta Thunberg under året då allting hände. Nu får ”Greta” svensk premiär.
 ?? Bild: Triart film ?? Ibland får även Greta Thunberg nog, som under den omskrivna båtresan över Atlanten, skildrad av Nathan Grossman i ”Greta”.
Bild: Triart film Ibland får även Greta Thunberg nog, som under den omskrivna båtresan över Atlanten, skildrad av Nathan Grossman i ”Greta”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden