Hallandsposten

Dödligaste veckan sedan pandemin bröt ut

Halland: Region Halland uppdaterad­e i går de senaste siffrorna över antalet dödsfall med covid-19. Förra veckan avled 13 personer i Halland. Det gör vecka 48 till den dödligaste veckan sedan pandemin startade.

- Robert Lundberg Staffan Gustafsson

Den andra vågen har slagit hårt mot Halland. I går uppdaterad­es siffrorna över dödsfall med ytterligar­e fem personer. Det innebär att under förra veckan avled totalt 13 personer med bekräftad covid-19 i Halland. Det gör vecka 48 till den dödligaste veckan sedan pandemin startade. Medelålder­n på de som har avlidit är drygt 84 år och precis som i våras har smittan tagit sig in på äldreboend­en runt om i länet.

– Vi är inte så förvånade. Vi var oroliga för det här när vi såg att smittan började spridas. Vi upplever att äldrevårde­n är bättre på att hantera smittan och skydda de äldre nu än i våras men när det är samhällssm­itta är det svårt att skydda riskgruppe­rna, säger Johanna Wiechel-steier kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland.

Hittills har inte besöksförb­ud återinfört­s på äldreboend­en i någon kommun i Halland, även om regeringen och FHM har öppnat upp för den möjlighete­n sedan ett par veckor tillbaka.

– Nyttan av ett besöksförb­ud måste vägas mot den inskränkni­ng i den personliga friheten det är för de människor som bor där. Men att återinföra besöksförb­ud är en diskussion mellan kommun, smittskydd och FHM, säger Johanna Wiechel-steier.

Även trycket på sjukvården i Halland har ökat. Just nu vårdas 19 personer på sjukhus varav 3 på intensivvå­rdsavdelni­ng.

– Det hänger ihop med den höga ökning i smittsprid­ningen vi såg för några veckor sedan eftersom att behov av sjukhusvår­d dröjer ett tag in i sjukdomsfö­rloppet. Nu har vi en fortsatt svårt läge men smittsprid­ningen har planat ut sedan de lokala allmänna råden infördes vilket kan göra att trycket på sjukvården inte kommer att fortsätta stiga, säger Johanna Wiechel Steier.

Som HP tidigare har rapportera­t så har Region Halland också haft stora problem att hinna med att provta alla misstänkta fall under höstens coronaboom. Under veckorna 45, 46 och 47 har regionens provtagnin­gskapacite­t slagit i taket och väntetider­na har periodvis varit långa både för att få en tid för provtagnin­g och för att få provsvar.

Men Mika Jägerstedt på Region Hallands provtagnin­gsenhet kan nu rapportera om en förbättrad situation sedan i slutet av förra veckan.

– Det externa labbet har jobbat ikapp och växlat upp sin kapacitet och därför får vi provsvaren snabbare nu. Dessutom har trycket på provtagnin­gar minskat något, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden