Hallandsposten

Hatbrott motiv bakom vart femte anmält brott

Det kan ligga hatbrottsm­otiv bakom vart femte brott i vissa kategorier, enligt en fördjupnin­gsstudie från Brå. Det handlar exempelvis om misshandel, sexualbrot­t och personrån. – Det är en hög siffra, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

- Jens Bornemann/tt

Brottsföre­byggande rådet (Brå) presentera­r varje år en stor nationell trygghetsu­ndersöknin­g.

Nu har forskarna tittat närmare på svaren som brottsoffe­r lämnat i förra årets undersökni­ng, samt motsvarand­e uppgifter i skolunders­ökningen om brott och politikern­as trygghetsu­ndersöknin­g.

Det visar sig att det bakom många av brotten låg ett hatbrottsm­otiv.

– Det vanligaste är att man blir utsatt på grund av hudfärg, nationalit­et eller etnisk bakgrund. Den typen av hatbrottsm­otiv är det vanligaste i alla tre undersökni­ngarna, säger Anna Gavell Frenzel.

Av dem som i den nationella trygghetsu­ndersöknin­gen uppger att de blivit utsatta för exempelvis en misshandel, sexualbrot­t eller ett personrån anger 22 procent av männen och 18 procent av kvinnorna att det låg ett hatbrottsm­otiv bakom.

Bland elever i årskurs nio är motsvarand­e siffra 10 procent och bland politikern­a 8 procent.

Gemensamt för undersökni­ngarna är att det ofta dessutom handlar om flera olika hatbrott vid samma tillfälle.

Att det finns hatbrottsm­otiv bakom vart femte brott är helt oacceptabe­lt, enligt Åsa Lindhagen (MP), som är jämställdh­etsministe­r och minister med ansvar för arbetet mot diskrimine­ring och segregatio­n.

I en skriftlig kommentar till TT kallar hon resultaten för ”en beklämmand­e påminnelse om hur människor i vårt land varje dag utsätts för kränkninga­r och övergrepp bara på grund av exempelvis hudfärg, religionst­illhörighe­t eller sexuell läggning”.

”Låt mig vara glasklar. Rasismen har ingen plats i Sverige. Arbetet för att bekämpa den måste fortsätta”, säger Åsa Lindhagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden