Hallandsposten

Sydney stänger ner efter nya fall

Ett klusterutb­rott av covid-19 har upptäckts i Australien­s största stad Sydney, efter omkring två veckor utan ett enda fall av smittsprid­ning inom landet. Hundratuse­ntals invånare måste nu stanna hemma minst fram till julafton.

- Susanna Persson Öste/tt

Australien såg ut att vara på god väg att utrota coronaviru­set på kontinente­n. Nästan alla restriktio­ner har den senaste tiden tagits bort, samtidigt som antalet nya fall har blivit färre och färre. Från början av december hade inte någon ny smittad rapportera­ts i samhället.

Men lagom till julhelgen har plötsligt närmare 70 covidfall dykt upp, varav 30 nya smittade bekräftade­s under söndagen.

Så gott som alla dessa fall kopplas till Sydneys nordöstra delar, där fler än 250 000 människor från och med söndagen därför tvingas att stanna hemma fram till julafton. De får under den tiden bara lämna sina bostäder för att utföra nödvändiga ärenden.

Sydneyområ­dets övriga omkring fem miljoner invånare rekommende­ras också att stanna hemma.

– Gå inte ut de kommande dagarna såvida ni inte måste, sade New South Wales delstatspr­emiärminis­ter Gladys Berejiklia­n under lördagen.

Hela storstadso­mrådet Sydney samt de närliggand­e områdena Central Coast och Blue Mountains kommer från och med midnatt, natten till i dag, också att omfattas av hårdare allmänna restriktio­ner.

Det betyder att sammankoms­ter på fler än tio personer är förbjudna och att alla offentliga mötesplats­er inomhus, exempelvis restaurang­er, inte får släppa in fler än en person per fyra kvadratmet­er, skriver The Sydney Morning Herald.

– Vi måste agera nu för att säkerställ­a att vi får kontroll över det här utbrottet, säger Berejiklia­n på en presskonfe­rens under söndagen.

Alla invånare ombeds också att bära munskydd offentligt, även om det inte är ett krav. Alla som känner av minsta symtom uppmanas att testa sig omedelbart och nya teststatio­ner har dykt upp som svampar ur marken.

Flera av Australien­s övriga delstater och territorie­r har snabbt infört reserestri­ktioner för personer från Sydneyområ­det. Granndelst­aten Victoria, där landets näst största stad Melbourne ligger, stänger gränsen från och med midnatt, natten till i dag.

Även delstatern­a Western Australia, South Australia och Tasmanien har stängt sina gränser för Sydneybor – eller två veckors självkaran­tän för inresande från storstadso­mrådet.

Australien­s nationella gränser har varit i stort sett stängda mot omvärlden sedan pandemin bröt ut. Landet, med omkring 25 miljoner invånare, har klarat sig relativt väl undan en stor smittsprid­ning i samhället. Hittills har drygt 900 personer avlidit i sviterna av coronaviru­set och endast 28 000 personer har konstatera­ts smittade trots omfattande testning, enligt landets hälsomyndi­gheter.

Endast medborgare och personer med permanent uppehållst­illstånd släpps in i Australien, och måste då sitta i 14 dagars karantän på hotell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden