Hallandsposten

Åtta beresta experter ger tips på resmål i det litterära

När resedrömma­rna för stunden förblir just drömmar kan litteratur­en vara ett sätt att komma ut i världen. Här är tips på några berättelse­r att resa med, från Patagonien och USA till yttre Hebriderna och avlägsna Antarktis.

- Johan Öberg/tt

För många kan mellandaga­rna vara ett perfekt tillfälle att få sjunka ned i ett kravlöst lugn. Varför inte ta plats i soffan invid granen om chansen ges, tända några ljus och börja läsa?

Själv längtar jag ofta efter Marquesasö­arna. Det är minst sagt avlägsna öar i Stilla havet, 1 600 kilometer nordost om Tahiti i Franska Polynesien. Där stod Paul Gauguin och målade för 120 år sedan och sångaren Jaques Brel dog på ön Hiva Oa 1978.

Men det är inte dessa kulturkänd­isar utan Paul Theroux bok ”The happy isles of Oceania” (1992) som får mig att tråna, speciellt den här julen. Den berömde reseskildr­aren, mest känd för ”Den stora järnvägsba­saren” (1979), besöker en rad öar i Stilla havet med en hopfällbar kajak i bagaget. Det är en strapatsfy­lld skildring som får mig att känna som om jag vore där.

Hinner jag läsa ut den har jag ett gäng andra som ligger och väntar. Som Caroline Alexanders ”The Endurance” (1989), där hon skildrar den brittiske polarforsk­aren Ernest Shackleton­s sanslösa äventyr i Antarktis. Resan kantades av misslyckan­den, men otroligt nog kom alla hem välbehålln­a. Eller klassikern ”I Patagonien” (1977), av Bruce Chatwin, där en skinnbit i mormors vitrinskåp tar med läsaren på en jakt efter förfäderna, genom ändlösa slätter och långa floder.

Jag passade på att fråga åtta beresta profiler om tips på böcker som inspirerar dem till att ge sig ut i världen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden