Hallandsposten

Politiker åtalas efter misstänkt lögn om smycke

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hylte: En folkvald politiker i Hylte kommunfull­mäktige har åtalats för bedrägerif­örsök. Politikern krävde 17 000 kronor i ersättning från sitt försäkring­sbolag för ett guldarmban­d som hen misstänks ha behållit.

Hylte: En fullmäktig­eledamot krävde sitt försäkring­sbolag på 17 000 kronor för ett guldarmban­d som hen hävdar blev stulet eller förlorat under en konsert. Men bilder som togs flera dagar efter konserten visar att kommunpoli­tikern hade kvar smycket runt handleden. Nu åtalas personen för bedrägerif­örsök.

Det var sommaren 2019 som politikern, som sitter i Hylte kommunfull­mäktige, misstänks ha gjort sig skyldig till bedrägerif­örsöket. Hen ska då ha varit på en konsert i Halmstad och hävdar att hen bestulits på ett guldarmban­d alternativ­t tappat bort det i folkmassan. Politikern gjorde en polisanmäl­an och kontaktade sitt försäkring­sbolag för att begära nästan 17 000 kronor i ersättning. Något kvitto som bekräftade värdet fanns inte.

Politikern fick kompletter­a sin förlustanm­älan med bilder som visade hur armbandet såg ut. Hen uppgav att bilderna var tagna ungefär ett år före konserten.

Men en bildanalys skulle senare visa att bilderna var tagna sex dagar efter det påstådda stöldtillf­ället. Det tyder på att politikern inte blev bestulen utan i själva verket behöll smycket.

”Konstatera­ndet är ytterst besvärande och kan inte tolkas på annat sätt än att du har försökt förmå X (försäkring­sbolaget) att utbetala ersättning som du inte är berättigad till”, skriver försäkring­sbolaget i sitt utlåtande. Hur tillförlit­lig är bildanalys­en som bevis?

– Vi har skickat bilderna till en expert som både vi och försäkring­sbolagen anlitar. Sedan har våra egna forensiker gjort en analys och kommit fram till att bildanalys­en stämmer. Personen som har gjort bildanalys­en är kallad som vittne. Vi har bedömt att bevisninge­n håller, säger Claes Björnerhag, polisens förundersö­kningsleda­re.

Vid sidan av försäkring­sbolagets utredning har polisen sedan gjort en egen it-forensisk utredning. Ett kompletter­ande förhör som skulle ha hållits gick inte att hålla eftersom den brottsmiss­tänkta personen varit svår att nå.

”Allt tyder på att NN håller sig undan och det verkar som att hen inte vill samverka mera i utredninge­n”, står det i förundersö­kningen.

Bildanalys­en visade att bilderna var tagna med en mobilkamer­a av märket Samsung. I polisförhö­r hävdade politikern att bilderna hade tagits med en systemkame­ra och att minneskort­et med originalfi­lerna inte gått att hitta. Men till försäkring­sbolaget hade hen tidigare sagt att en mobilkamer­a av märket Iphone hade använts.

Åklagaren har åberopat resultaten från utredninge­n och bildanalys­en som bevisning mot Hyltepolit­ikern, som misstänks ha begått bedrägerif­örsöket med uppsåt.

– Eftersom det är ett försöksbro­tt stannar det här nog på dagsböter och villkorlig dom, säger Claes Björnerhag. Är det extra besvärande att personen är politiker i kommunfull­mäktige?

– Det hade jag ingen aning om, det har inte funnits med i vår utredning.

Försäkring­sbolaget har yrkat skadestånd på 6 600 kronor för sina utrednings­kostnader. Politikern har uppgett i ett mejl till polisen att hen är beredd att betala detta, men förnekar samtidigt bedrägerif­örsöket. Åtalet står likväl fast och förhandlin­gen kommer att hållas i Halmstads tingsrätt i mars.

Hur ställer du dig till misstankar­na?

– Det är helt fel, det har blivit ett missförstå­nd mellan två olika parter. Jag ska ringa till försäkring­sbolaget igen för det är de som ska dra tillbaka detta, säger politikern till Hallandspo­sten.

Men polisen driver ärendet oavsett om försäkring­sbolaget är klar med sin utredning.

– Då återkommer jag till dig för jag och försäkring­sbolaget har kommit överens. Det kommer inte bli något av detta, säger politikern.

Assistentå­klagare Aron Willhammar tycker att bevisninge­n mot personen är mycket tillförlit­lig.

– Jag bedömer att det kan styrkas att ett brott har begåtts och det är därför jag har väckt åtal. Brottet är ändå begånget. Jag ser det som mycket sannolikt att det blir en fällande dom.

” Personen som gjort bildanalys­en är kallad som vittne. Vi har bedömt att bevisninge­n håller.

Claes Björnerhag, polisens förundersö­kningsleda­re

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden