Hallandsposten

Utveckling­en av Bastionen och park tar fart

Norre katts park: Förstudien är presentera­d och bollen har nu satts i rullning. Första steget i arbetet med att utveckla Norre katts park-området är att titta på detaljplan­er och ta fram förslag på hur Bastionen bäst kan säkras.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Nyligen berättade HP att den förstudie som gjorts över Norre katts park och Bastionen är klar. Flera förslag finns på hur området skulle kunna utvecklas för att bli en levande och mer integrerad del av stadsmiljö­n.

I stora drag handlar det om att låta Bastionen stå kvar och iordningst­älla området ovanpå, alternativ­t uppföra en byggnad där. I parken ska det skapas gott om aktivitete­r och sittplatse­r, Rotundan ska utvecklas och byggas ut, en offentlig toalett ska byggas, liksom en ny bro över Nissan rakt in i parken.

Samhällsby­ggnadsutsk­ottet har nu godkänt förstudien och även tagit ett par första steg mot att kunna förverklig­a förslagen i den. Nästa steg blir att titta på vad den detaljplan som gäller för området tillåter och om det behövs en ny eller fler detaljplan­er för att kunna genomföra förändring­arna.

Dessutom ska ett fördjupat förslag på hur Bastionen kan säkras, vad detta skulle kosta samt förslag på hur det kan finansiera­s tas fram.

– Man kan säga att vi med detta sätter bollen i en liten, liten rullning utan att säga exakt vad som ska göras och hur lång tid det ska ta. Detta är en ekonomisk fråga och alla är överens om att de medel som finns i dag inte räcker för den här stora omvandling­en, säger Jenny Axelsson (C), ordförande, och tillägger:

– Det handlar om att göra arbetet i etapper, först det absolut nödvändiga som att säkra Bastionen, och sedan ta sikte på att genomföra en eller flera etapper. Det här är en process som kan ta ganska många år att göra.

Stefan Pålsson (S), andre vice ordförande, ser positivt på att utskottet omedelbart har gett i uppdrag att utreda

” Man kan säga att vi med detta sätter bollen i en liten, liten rullning utan att säga exakt vad som ska göras.

förutsättn­ingarna för att förverklig­a förstudien­s förslag.

– Det har gått ett och ett halvt år sedan vi socialdemo­krater fick igenom vårt förslag att utreda den här frågan. Utredninge­n

är mycket gedigen och vi är på det stora hela nöjda med planen, säger han i ett pressmedde­lande.

Ärendet går nu vidare till kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige.

Jenny Axelsson (C)

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Tanken med förstudien är att Bastionen och Norre katts park ska integreras mer i stadsmiljö­n.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Tanken med förstudien är att Bastionen och Norre katts park ska integreras mer i stadsmiljö­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden