Hallandsposten

Mattias Karlsson: Utan ett bindande beslut från regeringen om ersättning­ar är inte regionerna med på noterna.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 14/1. Det var ingen som specifikt tog upp den senaste opinionsun­dersökning­en under riksdagens partiledar­debatt på onsdagsför­middagen. Det är kanske begripligt – väljarna är snabbrörli­ga just nu och de flesta inom partierna är luttrade nog att inte korka upp champagnen på grund av en mätning. Men de flesta av partiledar­nas inlägg kan ses i ljuset av Demoskops senaste mätning för Aftonblade­t (13/1).

Liberalern­a, som gör en ny bottennote­ring på 2,3 procent, är pressade och letar en väg ut ur januariavt­alet. I det syftet använder man sig av migrations­politiken, som alltjämt är en lågintensi­vt pyrande brasa som när som helst kan flamma upp och antända en krutdurk.

Pressade är även Socialdemo­kraterna, som förlorat sju procentenh­eter sedan sin toppnoteri­ng i våras. Statsminis­tern manade till arbetsro för äldreomsor­gen, bad sina samarbetsp­artier att avstå från skattesänk­ningar och ville se ett stopp för privatiser­ingar under coronapand­emin. Men det framstår mest som ett försök att blanda bort korten och det egna ansvaret.

Nettovinna­rna i Demoskops mätning hade desto roligare. Nooshi Dadgostar (V) fick göra sin första partiledar­debatt med ett väljarstöd på 9,9 procent. Så länge Vänsterpar­tiet får fortsätta prata om villkoren i äldreomsor­gen lär det fortsätta.

Moderatern­a har på samma sätt hittat sitt sätt att gå i opposition. Ulf Kristersso­n (M) attackerar regeringen om allt från julshoppin­g till gängkrimin­alitet, och det fungerar. M är för första gången på flera år – och för första gången under Kristersso­n – största parti, med 23,2 procent. Marginalen mot S är liten, men psykologin och symboliken är viktig i både S och M.

Räkna med att det syns i retoriken framåt. Löfven ville med flera inlägg associera händelsern­a i USA och Donald Trump med Sverigedem­okraterna, vilket i sin tur är tänkt att skrämma iväg väljare från M. Men sådana attacker är svåra att genomföra när man samtidigt genomgår en egen förtroende­kris. Att regeringen pekas ut som ansvarig för äldreomsor­gens brister av coronakomm­issionen, Dan Eliassons eskapader, den fortsatta smittsprid­ningen, osäkerhete­n i ekonomin, är rubrikerna för dagen, och de bidrar till att göra en svag regering än svagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden