Hallandsposten

Historiskt hus säljs för mångmiljon­belopp

Halmstad: Nu är ett av Mågatorpen på Väster ute till försäljnin­g. Det är det sandfärgad­e privatägda huset som söker nya ägare, och priset landar på 25 miljoner. Och det handlar helt klart om ett hus med historia.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se

Halmstad: Mågatorpet på Väster är till salu för 25 miljoner. För det får man en bostad på 450 kvadrat – och ett hus med en mytomspunn­en historia.

De ligger där sida vid sida längs Magnus Stenbocks väg i Halmstad – stora, vackra och till åren komna. I folkmun kallas de Mågatorpen, och ryktet gör gällande att det var en rik fabrikör gav dem i bröllopsgå­va till sina döttrar och deras män. Men när Hallandspo­sten gick till botten med den myten i slutet av 1990-talet, framkom det att mågarna inte alls hade fått dem, utan hade betalt alltsamman­s ur egen ficka.

Dock visade det sig att de ursprungli­ga ägarna var två syskonpar, nämligen bröderna Axel och Sture Persson, som var gifta med systrarna Gurli och Elisabeth, döttrar till fabrikör Francke (så det fanns en förmögen svärfar med i bilden…).

Enligt uppgifter från den ansvariga mäklarbyrå­n, Wennerholm­s Fastighets­förmedling, har Mågatorpet som nu är till salu en bostadsyta på 450 kvadratmet­er, fördelad på nio rum. Tomten är drygt 3000 kvadratmet­er.

Vad gäller rummen kan Hallandspo­sten, efter en titt i artikeln vi publicerad­e den 12 juli 1997, meddela att det i byggritnin­garna fanns herrum, hall, salong, vardagsrum, matsal, serverings­rum och kök på bottenvåni­ngen. På andra våningen fanns tre rejäla sovrum, hall, gästrum, badrum, klädkammar­e, jungfrukam­mare samt borstrum (!).

I samband med reportaget 1997 fick HP också en rundvandri­ng i huset, som har adressen Ljungbergs­gatan 15. Då var planlösnin­gen i princip intakt; den enda förändring­en var att herrummet hade införlivat­s med köket. Det fanns också åtskilligt kvar av de ursprungli­ga detaljerna, såsom takdekorat­ioner, väggmålnin­gar, kakelugnar, trappsnide­rier – samt ett kopparkärl i den gamla tvättstuga­n i källaren.

Hur vet vi då att myten om att mågarna fick sina ”torp” till skänks inte är sann? Jo, i samma reportage intervjuad­e vi den då 80-årige Carl Axel Fockler, son till Axel och Gurli Persson och uppvuxen i det som i dag är Svarta Örnshuset. Han var sonson till fabrikör Francke och skrattade gott åt historien om att mågarna hade fått sina villor – för att sedan slå fast att ”far fick inte ett öre av min morfar, både han och hans bror betalade sina hus helt på egen hand”.

Carl Axel Fockler meddelade också att det var en ”elak lektor i grannskape­t” som döpte husen till Mågatorpen och spekulerad­e kring anledninge­n till öknamnen: ”Han kanske var avundsjuk, vad vet jag?”.

Åter till grannhuset. Tyvärr fick inte disponent Sture Persson njuta av sitt storslagna hus så länge. Han drabbades av en hjärntumör och dog redan 1933, endast 41 år gammal. Då hade han och hustrun Elisabeth fått tre barn; det yngsta var bara sju. Makan bodde dock kvar ända till början på 1970-talet. Därefter ägdes huset av tre olika familjer, innan det nuvarande ägarparet tog över 1979.

För den som är nyfiken på hur mycket den ståtliga villan har stigit i pris, finns några siffror att ta fasta på: När Sture Persson köpte tomten av släkten Schéle den 2 april 1927 fick han betala 21 105 kronor. Vi vet inte hur mycket det kostade att sedan uppföra huset, men enligt Carl Axel Fockler fick hans pappa Axel lägga cirka 65 000 kronor på att bygga Svarta Örnshuset. Och eftersom Mågatorpen är tämligen lika till storlek och utformning, lär väl summan för brodern Sture ha landat på ungefär lika mycket. Ett knappt sekel senare har priset stigit till 25 miljoner. Fotnot: Både säljarna och Wennerholm­s Fastighets­förmedling avböjer att kommentera försäljnin­gen.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Mågatorpet i korsningen Magnus Stenbocks väg/ljungbergs­gatan är till salu. När disponent Sture Persson köpte tomten på drygt 3 000 kvadrat år 1927 fick han betala 21 105 kronor – i dag är priset för fastighete­n 25 miljoner.
Bild: Roger Larsson Mågatorpet i korsningen Magnus Stenbocks väg/ljungbergs­gatan är till salu. När disponent Sture Persson köpte tomten på drygt 3 000 kvadrat år 1927 fick han betala 21 105 kronor – i dag är priset för fastighete­n 25 miljoner.
 ?? Bild: Wennerholm­s Fastighets­förmedling ?? Det är Mågatorpet som ligger i korsningen Magnus Stenbocks väg/ljungbergs­gatan som är till salu. När disponent Sture Persson köpte tomten på drygt 3 000 kvadrat år 1927 fick han betala 21 105 kronor. Då fanns inga hus framför, utan bara öppen åkermark.
Bild: Wennerholm­s Fastighets­förmedling Det är Mågatorpet som ligger i korsningen Magnus Stenbocks väg/ljungbergs­gatan som är till salu. När disponent Sture Persson köpte tomten på drygt 3 000 kvadrat år 1927 fick han betala 21 105 kronor. Då fanns inga hus framför, utan bara öppen åkermark.
 ??  ?? Ritningar över bottenvåni­ngen, inkomna till byggnadsnä­mnden i Halmstad den 19 september 1928. Huset ritades av arkitekt Arthur Alfsjö.
Ritningar över bottenvåni­ngen, inkomna till byggnadsnä­mnden i Halmstad den 19 september 1928. Huset ritades av arkitekt Arthur Alfsjö.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden