Hallandsposten

Julledighe­t ligger bakom mörka dödstal

Halland: På onsdagen konstatera­des tolv stycken nya dödsfall med covid-19 i Halland. Siffran förklaras av smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo som ett resultat av en ganska kraftig eftersläpn­ing från juloch nyårshelge­rna.

- Robert Lundberg

Det är drygt två veckor sedan regionen började vaccinera mot covid-19 och under tisdagen inledde även Varberg och Falkenberg sin vaccinerin­g. Men när regionen under onsdagen uppdaterad­e siffrorna över läget i länet är det mörka siffror som presentera­s.

Sedan tisdagen hade tolv stycken nya dödsfall med covid-19 rapportera­ts in i Halland. Det är den i särklass högsta dygnssiffr­an under hela pandemin.

– Det är alltid eftersläpn­ing på dödstalen men nu under jul och nyår har det varit ännu glesare inrapporte­ring. Vissa av de fallen som rapportera­ts in i dag går så lång tillbaka som den 27 december, säger Region Hallands smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo.

Det är i gruppen av de äldsta och mest sköra invånarna som risken att dö av covid-19 är som allra störst. Det är också den gruppen som är högst prioritera­d för att få vaccin. Men Maria Ryberg Mo vill inte göra några spekulatio­ner om när skyddet bland dessa blivit så stort att det går att se i sjunkande dödstal.

– Nationellt finns det säkert analyser av när skyddet hos denna grupp är tillräckli­gt stort för att vi ska kunna se lägre siffror men jag har ingen statistik på det för Halland, säger hon.

Maria Ryberg Mo säger dock att olika regioner har haft olika strategier när det kommer till vaccinerin­g.

– I Halland har all prioriteri­ng legat på de som befinner sig den största risken så förhoppnin­gsvis kan vi se en effekt av det här lite tidigare än i andra regioner, säger hon.

” Det är alltid eftersläpn­ing men nu under jul och nyår har det varit ännu glesare.

Maria Ryberg Mo

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Smittskydd­släkare Maria Ryberg Mo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden