Hallandsposten

Beslutet: De får åka gratis till vaccinatio­nen

Halland: Region Halland har fattat beslut om att hemtjänstt­agare ska få gratis sjukresor till vårdcentra­len när de ska vaccinera sig mot covid-19. Beslutet togs under måndagen.

- Staffan Gustafsson

Som tidningen tidigare berättat ska personer med hemtjänst (som inte har hemsjukvår­d) ta sig till en vårdcentra­l för att bli vaccinerad­e mot covid-19. Under måndagen beslutade regionen (genom ett ordförande­beslut) att sjukresorn­a till vårdcentra­len ska vara avgiftsfri­a.

– Det ska inte vara en kostnadsfr­åga för dem som har svårt att ta sig på egen hand till vaccinatio­nen, säger Helene Andersson (C), förste vice ordförande i regionstyr­elsen, som var den som fattade beslutet i ordförande Mikaela Valtersson­s frånvaro.

Det har tidigare funnits en uppfattnin­g om att vaccinet från Pfizer/biontech

inte lämpar sig för transporte­r och att det därför inte kan användas för vaccinatio­ner i hemmet. Men den uppfattnin­gen har ändrats de senaste dagarna.

– Det har kommit nya riktlinjer i dag (läs måndag) om möjlighete­rna att transporte­ra vaccinet. Den som kan ta sig till vårdcentra­len ska göra det och får då resan gratis. För den som ändå inte kan ta sig till vårdcentra­len kommer möjlighete­n finnas att bli vaccinerad i hemmet, säger Helene Andersson.

De avgiftsfri­a resorna omfattar förutom hemtjänstt­agare (utan hemsjukvår­d) även personer med Lss-insatser som inte bor på Lss-boende.

Kostnaden för att bjuda på resorna uppskattas till maximalt fem miljoner kronor och enligt beslutsund­erlaget täcks detta av statsbidra­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden