Hallandsposten

HFAB nekar par att byta lägenhet – för tredje gången

Halmstad: Biljana och Radomir Nikolic är hyresgäste­r hos HFAB och har under en längre tid försökt byta lägenhet med andra hyresgäste­r. De har vid upprepade tillfällen blivit nekade byte då lägenheter­na uppges ”ligga för nära varandra”.

-

Det var i november förra året som Biljana och Radomir Nikolic, för tredje gången, försökte byta lägenhet. HFAB har sagt nej till samtliga och hänvisade till lagkravet ”beaktansvä­rda skäl”, då lägenheter­na uppges ligga för nära varandra.

– De sade att vi får vända oss till privata hyresvärda­r om vi vill hitta en ny bostad, berättar parets dotter Zlata Nikolic som på grund av språkliga hinder för parets talan.

Parets skäl till flytten var att Radomir, på grund av sjukdomssk­äl, behöver bo närmare naturen. Den nuvarande lägenheten på Viktoriaga­tan är kantad av vältrafike­rade gator där avgaserna kan försämra hans hälsotills­tånd.

Kvinnan på Rotorp, som de hade tänkt byta bostad med, behövde ha närmare till tågstation­en på grund av sitt arbete. De båda hyresgäste­rna såg det som att de uppfyllt kravet för ”beaktansvä­rda skäl”.

– HFAB sade själva att det är svårt att byta och att det oftast inte går igenom. Det känns onödigt att det ska finnas möjlighet till byte när det ändå inte går igenom, säger Zlata Nikolic.

Som anledning för beslutet ska HFAB, enligt paret Nikolic, uppgett att deras tilltänkta lägenhet ligger för nära deras nuvarande och därför inte uppfyller kraven.

– De menade att den nya lägenheten måste ligga minst 40 minuters gång från vår gamla. Vi är på ruta ett nu igen, i samma lägenhet, säger Zlata Nikolic.

Varje år godkänner HFAB cirka 85 lägenhetsb­yten. Enligt Johanna Leihed, uthyrnings­chef på HFAB, har ansökninga­rna ökat successivt under de senaste åren. Det har även tillkommit fler regler.

Att det skulle krävas minst 40 minuters gångväg mellan de olika lägenheter­na för att man ska få byta menar Johanna Leihed är ett missförstå­nd och inte enligt HFAB:S riktlinjer:

” De sade att vi får vända oss till privata hyresvärda­r om vi vill hitta en ny bostad.

Zlata Nikolic

– Hyresgäste­n som de har försökt byta med har cirka 40 minuters promenad till resecentru­m, vilket alltså inte är tillräckli­gt för ett beaktansvä­rt skäl.

Johanna Leihed menar att i Biljana och Radomirs fall har personen de velat byta med inte haft beaktansvä­rda skäl nog för att direktbyte­t ska godkännas.

 ??  ?? Radomir och Biljana Nikolic har tre gånger försökt byta lägenhet inom HFAB, men nekas varje gång.
Radomir och Biljana Nikolic har tre gånger försökt byta lägenhet inom HFAB, men nekas varje gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden