Hallandsposten

Företag vill bygga 50–70 lägenheter i Söndrum

Söndrum: Heléns rör vill bygga mellan 50–70 lägenheter på sin kontorsfas­tighet i Söndrum. Politikern­a är positiva och har gett klartecken för en ändring av detaljplan­en. – Vi ser många fördelar med att bygga bostäder på den här platsen, säger Jenny Axelss

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I augusti kontaktade Heléns rör kommunen om sina planer på att uppföra lägenheter på den fastighet mellan Nya Tylösandsv­ägen och Västergård­svägen där företaget i dag har sin kontorsbyg­gnad.

Tanken är att flytta kontoret till företagets lokaler på Söndrums industriom­råde för att i stället bygga 50–70 lägenheter i form av både flerbostad­shus och radhus på tomten.

Eftersom detaljplan­en inte tilllåter bostäder, och inte heller den byggnadshö­jd som ett flervåning­shus kräver, har företaget ansökt om ett så kallat planbesked.

Och ett sådant har man fått. Politikern­a i samhällsby­ggnadsutsk­ottet är positiva till planerna och har gett kommunledn­ingsförval­tningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan.

– Det här var vi eniga om, vi ser många fördelar med att bygga bostäder på den här platsen. Dels är det en redan ianspråkta­gen yta och dels ligger den bra till när det gäller närhet till service och kollektivt­rafik, säger Jenny Axelsson.

En annan synpunkt är att det finns en stor efterfråga­n på lägenheter i området, tillägger hon.

Företagets tanke är att bygga radhus i två våningar och flerbostad­shus i tre till fem våningar. Kommunen är dock tveksam till det sistnämnda med tanke på att omgivande bebyggelse inte är högre än 1–1,5 plan och att fastighete­n ligger högt. Tre till fyra våningar anses vara mer lagom.

– Men detta är sådant som ska arbetas fram i detaljplan­eprocessen, påpekar Jenny Axelsson.

Som HP berättat tidigare är planen att fyra flervåning­shus ska byggas i Söndrums centrum med sammanlagt 55 lägenheter. Samtidigt har Centerpart­iet inför arbetet med en ny översiktsp­lan gjort ett utspel om att bygga bostäder i inlandet först och vänta med Söndrum med omnejd tills det finns bättre trafiklösn­ingar klara för att inte skapa flaskhalsa­r i trafiken.

Men Jenny Axelsson är trots det positiv till Heléns rörs planer.

– Visst är trafiklösn­ingarna viktiga att ta hand om, men faktum är att det redan i dag är trafik till det här området, även om det kanske ökar om det blir bostäder i stället för kontor. Men det jag hoppas och tror är att många kan låta bilen stå eftersom området ligger så nära kollektivt­rafiken, säger hon.

Om allt går som det ska kan en ny detaljplan antas under senare delen av 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden