Hallandsposten

Rekordmång­a larm om bilbränder under fjolåret

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Antalet bilbränder slog rekord i Halmstads kommun under fjolåret och brand i byggnad ökade rejält. Men ökningen rör bostäder – när det gäller skolbrände­r så fortsätter dessa att minska visar statistik från räddningst­jänsten. Även automatisk­a brandlarm utan tillbud har minskat kraftigt.

En summering av 2020 visar att räddningst­jänsten har haft en liten ökning i antalet utryckning­ar. Totalt landade siffran på 1 329 jämfört med 1 306 för 2019.

Men det var ändå ett lugnare år än 2018 då verksamhet­en hade 1 467 utryckning­ar.

– 2018 var ett rekordår, då låg vi väldigt högt. I fjol var det mer ett normalår, säger Mattias Sjöström, brand- och olycksutre­dare på räddningst­jänsten i Halmstad.

Det som ökade i fjol var framför allt bränderna. Brand i byggnad är uppe i samma nivå som 2018 – men då var det stora problemet skolbrände­r.

– Så är det inte längre. Vi har sett en tydlig nedgång av skolbrände­r både 2019 och 2020. Vi hade endast fem bränder på skolor i fjol, varav fyra bedöms ha varit anlagda. Två av dessa blev det dock en totalskada på, Vallgården­s förskola på Vallås och en före detta förskola på Fyllinge, så det var ju rätt så stora bränder, säger Mattias Sjöström.

Det som sticker ut för 2020 är i stället bostadsbrä­nderna. Under våren pekade statistike­n uppåt, vilket sammanföll ganska väl med pandemin.

– Vi anade detta eftersom vi vet att den vanligaste branden i byggnad är just i bostad, och den vanligaste orsaken är glömd spis. Med fler hemma i hushållet så ökar risken, säger Mattias Sjöström.

Även antalet larm om bilbränder har ökat kraftigt.

– De är rekordmång­a, tyvärr, och vi har också haft ett stort antal tillfällen där flera fordon skadats i samma brand. Som mest har det handlat om elva fordon, säger Mattias Sjöström.

75 gånger har räddningst­jänsten ryckt ut för att släcka bränder i fordon, jämfört med 53 gånger 2019. Totalt har 121 fordon brandskada­ts, jämfört med 67 stycken under 2019.

I 60 av de 75 fallen misstänks branden vara anlagd.

– Med något undantag sker bilbränder­na på Andersberg, västra Vallås och Oskarström, uppger Mattias Sjöström.

Antalet trafikolyc­kor ligger kvar på ungefär samma nivå som 2019. Totalt har tre personer mist livet. I början av året blev en person, som i samband med en singelolyc­ka lämnat sitt fordon, påkörd av en lastbil på E 6 i höjd med Kvibille och i augusti miste en kvinna i 60-årsåldern och en 5-årig flicka livet i en olycka utanför Slättåkra.

När det gäller automatlar­m utan tillbud pekar dock siffrorna kraftigt nedåt och problemet med intryckta larmknappa­r på skolor är inte lika stort som rekordåret 2018.

– Det är bra. Vi har jobbat mer aktivt med dessa onödiga larm vilket kan vara en orsak till att de har minskat, säger Mattias Sjöström.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Under året har det skett en ökning av bilbränder och hela 121 fordon har skadats i olika bränder.
Bild: Hp/arkiv Under året har det skett en ökning av bilbränder och hela 121 fordon har skadats i olika bränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden