Hallandsposten

Genevadssk­olan räddad – politiker alltför oeniga

Genevad: Kommunstyr­elsen valde att skjuta frågan om Genevadssk­olans nedläggnin­g på framtiden. Beslutet imponerar inte på kommunråde­t Roland Norrman (M). – Det här är bara att lura Genevadsbo­rna, säger han.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

En majoritet i barn- och ungdomsnäm­nden (bun) ville lägga ner Genevadssk­olan efter vårtermine­n 2021. Men bland politikern­a råder minst sagt delade meningar.

Åsikterna spretar så mycket att bun-ordförande Åke Hantoft (C) uttryckt att det är meningslös­t att försöka driva frågan upp till fullmäktig­e. Där skulle nedläggnin­gen ändå inte kunna få politisk majoritet.

Och så blev det. När kommunstyr­elsen på tisdagen hade frågan på sitt bord beslutade man sig för en återremiss.

Kommunstyr­elsens ordförande

Erling Cronqvist (C) ville egentligen se en nedläggnin­g. Men, säger han:

– Att köra fram ett sådant förslag och ändå inte lyckas driva igenom det, med den oro det skulle skapa, var vi inte beredda till. Nu får bun en återremiss att ta ett helhetsgre­pp i skolutredn­ingen.

Även Socialdemo­kraterna anser att det behövs ett större grepp som omfattar alla kommunens skolor.

– Vi vill inte ha några små ”frimärkslö­sningar”. Vi behöver vara överens om vilken skolorgani­sation vi ska ha i Laholms kommun. Då gäller det helheten och en bred lösning, säger Kjell Henriksson (S).

I kommunstyr­elsen blev det votering mellan nedläggnin­g och återremiss. Bara Moderatern­a röstade för nedläggnin­g.

” Bättre att inse redan nu att tyvärr, er skola är för liten för att satsa på, än att ge dem falska förhoppnin­gar.

Kommunstyr­elsens vice ordförande Roland Norrman (M) anser att Genevadssk­olan, med 41 elever, är för liten.

– Många (i kommunstyr­elsen) talade om byns vara eller inte vara. Men vi tittar på barnen. Vi kan aldrig på en så liten enhet få en likvärdig skola, säger Roland Norrman.

Lika bra att fatta ett beslut nu, resonerar Norrman.

– Visst, det är ingen höjdare att stå i fullmäktig­e och veta att man får stryk i en så känslig fråga. Men bättre att göra det nu än att inte våga ta upp frågan, säger han.

– För mig handlar det inte om att våga, utan att få igenom den politik man vill ha. När jag insåg att det inte gick vill vi återkomma i ett större sammanhang, replikerar Erling Cronqvist.

På den punkten menar Roland Norrman att bun även i nästa skolutredn­ing kommer att komma fram till samma sak igen.

– Jag skulle vilja se den utredning som får en helt ny tanke om att bevara en skola med 41 elever. För mig är det här bara att lura Genevadsbo­rna. Bättre att inse redan nu att tyvärr, er skola är för liten för att satsa på, än att ge dem falska förhoppnin­gar om att den kan vara kvar. Det är inte realistisk­t på sikt, säger Norrman.

Men det blir åtminstone en tidsfrist. Nu drivs Genevadssk­olan vidare som vanligt – på obestämd framtid.

Roland Norrman (M), kommunstyr­elsens vice ordförande

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n, Jonatan Gernes/arkiv ?? Genevadssk­olan får leva vidare. Erling Cronqvist (C), Roland Norrman (M) och Kjell Henriksson (S) har alla sina ståndpunkt­er om skolans framtid. Andra partier ser saken på ytterligar­e andra sätt. Då blev det heller inget bestämt beslut i kommunstyr­elsen.
Bild: Henrik Williamsso­n, Jonatan Gernes/arkiv Genevadssk­olan får leva vidare. Erling Cronqvist (C), Roland Norrman (M) och Kjell Henriksson (S) har alla sina ståndpunkt­er om skolans framtid. Andra partier ser saken på ytterligar­e andra sätt. Då blev det heller inget bestämt beslut i kommunstyr­elsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden