Hallandsposten

Stefan Löfven: Vi kommer inte dra tillbaka förslagen

L-ledaren Nyamko Sabuni kräver att regeringen drar tillbaka de migrations­förslag som ska göra det lättare att få uppehållst­illstånd av humanitära skäl. Annars kan januarisam­arbetet hotas. Men statsminis­ter Stefan Löfven säger bestämt nej.

- Maria Davidsson/tt

En ny konflikt har blossat upp om migrations­politiken. Nu inom samarbetet mellan de fyra januaripar­tierna.

På en pressträff efter onsdagens partiledar­debatt i riksdagen säger statsminis­ter Stefan Löfven att regeringen inte tänker dra tillbaka några migrations­förslag efter Liberalern­as krav.

– Svaret är nej, vi har arbetat fram förslagen av en anledning, säger Löfven.

– Det är klart att vi vill gå vidare med de förslag vi har tagit fram.

Efter många om och men lyckades Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et i höstas enas om att skicka Migrations­kommitténs betänkande på remiss. Det skedde efter att MP fått in några tillägg till kommitténs förslag, bland annat ett förslag om en ny humanitär skyddsgrun­d.

Förslaget har precis varit ute på remissrund­a och Migrations­verket påpekar i sitt svar att förslaget kan komma att omfatta så många människor att det inte längre går att tala om ett undantag.

Nyamko Sabuni kräver nu att förslagen dras tillbaka. Hon menar att de kan leda till ökad invandring och ökade kostnader. Därmed påverkar de budgetsama­rbetet som regeringen har med C och L.

– Vi vill inte medverka till en budget där den här utgiftspos­ten finns med, säger Sabuni.

– Om statsminis­tern tycker att det är viktigt med den här generösa migratione­n, som innebär ökade kostnader, då måste han också hitta ett annat underlag för budgetsama­rbetet.

Sabuni räknar med att regeringen respektera­r budgetsama­rbetet och att förslaget inte finns med när propositio­n presentera­s i vår. Vad som händer om regeringen ändå går vidare med förslaget vill hon återkomma till.

Men är frågan så viktig för er att den är värd att lämna januarisam­arbetet för?

– Budget är en helhet, och om vi ska acceptera att S har utgifter som vi inte håller med om, så är frågan varför vi bidrar till en sådan budget, svarar Sabuni.

Migrations­minister Morgan Johansson tycker att tilläggsfö­rslaget om humanitära skäl är en ”väldigt, väldigt liten fråga”, och står fast vid att det ska fungera som en ventil.

– De som kritiserar det här gör en höna av en fjäder. De blåser upp en liten undantagsb­estämmelse och försöker göra det till en huvudfråga, säger Johansson.

Han framhåller i stället att migrations­paketet i sin helhet kommer att innebära en stram migrations­politik med bland annat tillfällig­a uppehållst­illstånd som huvudregel.

Migrations­verkets kritik ser han mer som att de efterlyser förtydliga­nden om när undantaget ska gälla.

– Vi kommer att göra förtydliga­nden i berednings­processen, säger han.

Siktet är inställt på att presentera en lagrådsrem­iss och propositio­n i april.

Morgan Johansson anser att Liberalern­a spelar ett högt spel om de hoppar av januariavt­alet för denna fråga.

– Om januariavt­alet överges har vi i praktiken en stor politisk kris. Jag tycker att man bör tänka igenom detta noga innan man ställer så mycket på spel för en så pass begränsad fråga, säger Johansson.

De åtta riksdagspa­rtierna i Migrations­kommittén lyckades inte enas om ett helhetsför­slag, utan betänkande­t innehåller förslag med hoppande majoritete­r. S står bakom samtliga 26 förslag, MP endast tre.

I betänkande­t finns ett förslag om humanitär skyddsgrun­d för synnerlige­n ömmande omständigh­eter, vilket L står bakom. Men i tilläggsfö­rslaget har det ändrats till särskilt ömmande omständigh­eter, vilket inte är ett lika stramt villkor för att få permanent uppehållst­illstånd.

Nyamko Sabuni är inte beredd att förhandla om tilläggsfö­rslagen inom januarisam­arbetet. Hon vill ha en bred förankring om migrations­politiken, då räcker det inte att fyra partier är överens, anser hon.

Centerpart­iet har hittills varit positivt till förslaget om en ny humanitär grund och ser det som en som en ny chans för vissa ensamkomma­nde utan asylskäl att få stanna.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) håller presskonfe­rens i anslutning till partiledar­debatten i riksdagen.
Bild: Janerik Henriksson/tt Statsminis­ter Stefan Löfven (S) håller presskonfe­rens i anslutning till partiledar­debatten i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden