Hallandsposten

Stor kritikstor­m mot lag som ger högre elnätspris­er

- Olle Lindström/tt

Dyrare för konsumente­rna och högre vinster för elbolagen. Remissinst­anserna är överlag hårda mot regeringen­s förslag att låta energiföre­tagen höja elnätspris­erna igen. Bara bolagen själva ger tummen upp.

Härom året gick regeringen, med minister Ibrahim Baylan (S) i spetsen, ut och slog på stora trumman. Nu skulle det bli rejält sänkta elnätspris­er – kostnader som för hushållen rakat i höjden under en rad år.

Med en ny lag begränsade­s elbolagens möjlighete­r höja priserna samtidigt som det sattes stopp för att utnyttja gamla, sparade så kalllade intäktsram­ar från tidigare år.

Sedan dess har debatten om kapacitets­brist i elnäten blossat upp, framfört allt i Stockholms­området och Malmö men även på andra håll. Regeringen beslöt då att gå elbolagen till mötes och ge dem rätt att plocka fram gamla outnyttjad­e investerin­gsmedel, alltså i stort sett samma pengar som regeringen tidigare satt stopp för. Dessa medel ska kunna användas under 2020 till 2027 och uppgår till 28 miljarder kronor, pengar som kan komma att hamna på hushållens elräkninga­r.

I remissvare­n till propositio­nen är kritiken frän från flertalet konsumento­rganisatio­ner, men även Konkurrens­verket och regeringen­s egen tillsynsmy­ndighet, Energimark­nadsinspek­tionen (EI) avstyrker förslaget.

Det finns inget i lagen som uttrycklig­en säger att investerin­garna ska gå till ökad kapacitet i näten, konstatera­r EI med flera.

”Vidare får elnätsföre­tagen redan kostnadstä­ckning för sina investerin­gar i den nuvarande regleringe­n vilket gör att förslaget endast leder till utökade vinster”, skriver EI i sitt remissvar.

Elnätsbola­gen har naturliga monopol på sina marknader. Konkurrens­verket är lika kritiskt som många andra:

”Konkurrens­verket anser således att förslaget innebär en omotiverad kostnadsök­ning för elkonsumen­terna, eftersom elnätsföre­tagen ges möjlighet till höjda avgifter utan att det säkerställ­s att målet med utbyggd kapacitet uppnås, och avstyrker det därför”, skriver myndighete­n.

Att det behövs ökad kapacitet i elnäten, råder det nog ingen större tvekan om. Men den här lagen riskerar bli ett slag i luften, anser Ekonomihög­skolan vid Lunds universite­t.

”Om man nu tillför regler utan krav på reella motprestat­ioner i form av ökade investerin­gar i ökad nätkapacit­et finns det en uppenbar risk att detta rättfärdig­ar maximalt utnyttjand­e av möjlighete­rna och bara ökar vinsterna. Företagen kan försvara sig med att man bara följer gällande regler”, skriver den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden