Hallandsposten

Pojke fortsatt häktad när rättegång tas om: ”Orimligt”

Rättegånge­n mot en 16-åring som misstänks för ett misslyckat beställnin­gsmord måste tas om på grund av att en nämndeman blivit sjuk. Pojken som suttit häktad sedan oktober ska fortsatt vara frihetsber­övad. – Situatione­n är fullständi­gt orimlig, säger pojk

- Marc Skogelin/tt

16-åringen är åtalad för att ha försökt skjuta ihjäl en man i Järfälla förra året. Enligt åklagaren var det pojken som genomförde skjutninge­n, på uppdrag av andra personer.

Attunda tingsrätt hade planerat att meddela dom i målet i tisdags – men i stället kom beskedet att hela huvudförha­ndlingen måste tas om.

En av nämndemänn­en fick lämna målet på grund av en skada som krävde sjukhusvår­d, och en annan fick lämna då hon blev sjuk efter det att rätten inlett överläggni­ng till dom.

En ny förhandlin­g ska hållas så snart som möjligt, eventuellt redan nästa vecka eller veckan därpå.

16-åringen har varit frihetsber­övad sedan slutet av september och ska vara kvar i häkte fram till att en dom kan meddelas.

– Jag tyckte att det var tveksamt

Advokat Anton Strand som företräder den misstänkte 16-åringen är kritisk till tingsrätte­ns häktningsb­eslut. att han skulle vara kvar i häkte redan innan det här, men nu när målet ska tas om och vi inte ens har fått startdatum för när målet kan tänkas börja på nytt så är ju situatione­n fullständi­gt orimlig, säger pojkens advokat Anton Strand.

Åklagare Jenny Clemedtson tyckte dock att det var självklart att begära att pojken fortsatt skulle stanna i häkte.

– Med hänsyn till brottets allvarliga skäl tycker jag att det är proportion­erligt, säger Clemedtson.

16-åringen förnekar all inblandnin­g i skjutninge­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden