Hallandsposten

Ett historiskt åtal mot Trump på gång

Donald Trump väntas ofrivillig­t skriva historia som den enda Usa-president som ställts inför riksrätt två gånger. Möjlighete­n att han fälls är större denna gång – men ändå föga troligt. Kongressde­batten om åtalet inleddes med starka ord och känslor.

- TT TT

Det demokratle­dda representa­nthuset samlades klockan 15 svensk tid i går för ta ställning till den formulerad­e åtalspunkt­en: anstiftan till uppror.

Detta på dagen en vecka efter att upprörda Trumpanhän­gare stormade kongressen och fem människor miste livet. Ytterligar­e en person, en polis, uppges ha tagit livet av sig till följd av händelsen.

Voteringen, som ännu inte hade ägt rum vid tidningens pressläggn­ing, om det fyrasidiga åtalet föregås av en debatt.

– Vi attackerad­es av terroriste­r, men den här gången hade terroriste­rna radikalise­rats här i USA. Vad värre är, de radikalise­rades av presidente­n som medvetet ljög till sina anhängare att valet var stulet och sedan sade till dem att komma till (Washington) DC, var de skulle protestera och mot vem de skulle rikta sin ilska, sade Judy Chu, demokrat från Kalifornie­n, enligt CNN.

Enligt Judy Chu måste Trump hållas ansvarig och åtalas:

– Han är för farlig för att få stanna kvar.

Republikan­en Tom Cole från Oklahoma tryckte å sin sida på vikten av att finna en väg fram mot läkning av det uppslitand­e såret i amerikansk politik.

– I stället rör sig representa­nthuset i en oberäkneli­g riktning i en stympad process som inte ger ledamötern­a tid att begrunda allvaret i tillvägagå­ngssättet, sade han enligt BBC.

Ett åtal kommer att fortsätta att vidga den politiska sprickan, varnade Cole som samtidigt kallade den våldsamma stormninge­n den mörkaste dagen under hans tid som väljarrepr­esentant.

Att riksrättså­talet kommer att godkännas är ställt bortom allt tvivel; det räcker med enkel majoritet och Demokrater­na har majoritete­n i kammaren. Lägg därtill att minst fem republikan­er sagt att de tänker rösta ja, enligt Fox News. Men frågan väcker starka känslor.

– Alla presidente­r gör misstag. . . men att skynda fram ett riksrättså­tal så här får allvarliga konsekvens­er, säger Kalifornie­nrepublika­nen

Devin Nunes, som är emot processen, till Fox News.

Trump själv kallar skeendet för en fortsättni­ng på ”häxjakten” i landet och varnar för att den kommer att så split, enligt medier.

” Han är för farlig för att få stanna kvar. Judy Chu, demokrat från Kalifornie­n

Senast republikan­en Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligh­eter om den nu tillträdan­de demokratis­ke presidente­n Joe Bidens son.

Nu anklagas Trump för anstiftan till uppror, bland annat med hänvisning till det tal han höll kort innan hans anhängare stormade Kapitolium.

Men att presidente­n, bara dagar innan han lämnar Vita huset, skulle fällas ser i nuläget inte särskilt troligt ut.

När representa­nthuset godkänt riksrättså­talet går det vidare till senaten, som agerar domstol och avgör om Trump är skyldig eller inte. För att Trump ska fällas krävs att två tredjedela­r av de närvarande senatorern­a röstar för, vilket innebär att minst 17 republikan­er måste gå emot partiets president – om alla är på plats.

Vid den förra processen röstade enbart en republikan­sk senator, Mitt Romney, för fällande dom. Men nu kan det vara annorlunda. Tidningen The New York Times har publicerat uppgifter om att partiets mäktige majoritets­ledare Mitch Mcconnell skulle vara för riksrätten (se artikeln bredvid). Frågan är om han i sådana fall kan övertyga tillräckli­gt många partikamra­ter om den linjen?

Frågan är minst sagt komplex. Lägg därtill att senaten i nuläget

har uppehåll i arbetet fram till den 19 januari, vilket är dagen innan Biden tillträder och Trump avgår.

Det kan verka märkligt att dra en president som har så kort tid kvar inför riksrätt, men åtgärden kan ha mer än symbolisk betydelse. Senaten kan enligt grundlagen nämligen rösta för att den anklagade i framtiden inte får inneha en folkvald position eller åtnjuta vissa pensioner.

I representa­nthuset har Republikan­ernas tredje högst rankade ledamot, Liz Cheney, meddelat att hon är för riksrättså­talet.

”En president i USA har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi”, säger Cheney i ett uttalande med hänvisning till Trumpanhän­garnas attack mot kongressen.

Bland övriga republikan­er som stödjer den linjen finns John Katko från New York, Adam Kinzinger, en känd Trumpkriti­ker från Illinois, och Fred Upton från Michigan.

Representa­nthuset har också manat vicepresid­ent Mike Pence och regeringen att avsätta presidente­n genom det 25:e författnin­gstillägge­t, som kan användas om en president anses vara oförmögen att sköta sitt ämbete.

Men enligt Pence är det inte aktuellt.

”Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstituti­on,” skriver Pence enligt nyhetsbyrå­n AFP i ett brev till Demokrater­nas ledare i representa­nthuset, talman Nancy Pelosi.

 ??  ?? USA:S president Donald Trump riskerar att bli den första presidente­n som har ställts inför riksrätt två gånger.
USA:S president Donald Trump riskerar att bli den första presidente­n som har ställts inför riksrätt två gånger.
 ?? Bild: Gerald Herbert/ap/tt ??
Bild: Gerald Herbert/ap/tt
 ??  ?? Mitch Mcconnell.
Mitch Mcconnell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden