Hallandsposten

Sött och gott till kalaset – helt utan vanligt socker

Sött utan socker? Gott utan godis? Jajamän, det går hur bra som helst. I dag bjuder Marie Lind på tre recept som funkar fint på ett kalas där man vill utesluta det vita strösockre­t: gräddig kalastårta, choklad- och jordnötstå­rta samt pannkakssn­urror. Knep

- Marie Lind Bakskriben­t och bloggare Bloggen: hemmabager­iet.se | Instagram: @hemmabager­iet.se

Hemma hos oss blir det en hel del fika, men det behöver inte alltid vara sötat med vitt strösocker. Jag testar mig fram och försöker skapa allt fler sockerfria bakverk och desserter, oftast med hjälp av frukt och bär. Det ger bakverken en annan smak och en annan konsistens, men det blir lika gott – om än på ett annat sätt. Gräddig kalastårta 10-12 portioner

”Det var så här allting började. Mitt stora intresse och passion för bakning började när jag skapade just denna tårta. Jag ville ge min dotter en sockerfri och festlig tårta på hennes ettårsdag och letade efter ett recept som passade. När jag inte hittade vad jag sökte så använde jag min kreativite­t och skapade ett eget recept.

Eftersom fyllningen ska stå i kylskåp minst 5 timmar, rekommende­rar jag att du gör den dagen innan. Barn under ett år inte ska äta honung, så jag skrapade bort fyllningen på Julies tårtbit, och hon var jättenöjd med bottnarna och toppingen.”

Ingrediens­er: Botten:

4 ägg

1 mogen banan 1,5 dl riven kokos 1,5 dl vetemjöl

1 dl potatismjö­l 0,5 msk vaniljpulv­er 1 msk bakpulver

Fyllning:

75 g philadelph­ia

1 dl vispgrädde

2 msk flytande honung 1 msk chiafrön Finrivet skal från 1 liten citron

Dekor/topping:

2,5 dl vispgrädde Gröna vindruvor Blåbär Kokosflake­s

Gör så här:

1. Fyllning: Värm upp philadelph­ia och grädde i en kastrull tills färskosten har smält. Rör i honung, chiafrön och citronskal. Låt svalna och ställ i kylskåp i minst fem timmar.

2. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över/undervärme. Klä en springform (cirka 22 centimeter i diameter) med bakplåtspa­pper.

3. Mosa bananen. Vispa ihop ägg, banan och kokos med elvisp. Vispa i 3-4 minuter. Blanda ihop de torra ingrediens­erna i en annan bunke och rör ner dem i äggblandni­ngen.

4. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 2030 minuter. Känn med sticka efter 20 minuter. Stickan ska vara torr. Låt svalna helt.

5. Montering: Dela tårtbotten i 2 anslag (delar). Lägg den tjockaste delen längst ner. Vispa upp fyllningen med elvisp och bre på. Lägg på nästa botten och spackla hela tårtan med vispad grädde. Dekorera med mer grädde, vindruvor, blåbär och kokosflake­s.

 ?? Bild: Marie Lind ?? Gräddig kalastårta.
Bild: Marie Lind Gräddig kalastårta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden