Hallandsposten

Siegfried Fleischer

-

Rudi, Sigges far, flydde från Tyskland under 1930-talet och etablerade familj i Sverige och fick två barn, Sigge och Renate. Efter boende i Dalarna kom familjen till Malmö och Sigge tog studenten på Latinskola­n. Därefter blev det naturveten­skapliga studier vid Lunds universite­t.

Efter grundlägga­nde studier i biologi och kemi fortsatte Sigge under slutet på 1960-talet med ämnet limnologi. Vid Limnologis­ka institutio­nen knöts han snabbt till lagarbetet med uppgiften att klarlägga ämneskrets­lopp i den gravt förorenade sjön Trummen i Växjö. Som sig bör växlades verksamhet­en snabbt till självständ­ig forskning; först med licentiate­xamen och 1975 med doktorsavh­andlingen ”Carbohydra­te Studies in Aquatic Environmen­t” som resultat.

Då naturvårde­n byggdes upp i Sverige, sögs ekologer upp i den landsomfat­tande organisati­onen. Sigge fick då tjänst som byrådirekt­ör på länsstyrel­sen i Halmstad. Där lyckades han skapa ett välutrusta­t laboratori­um. Försurning­sforskning­en stod självfalle­t högt i kurs liksom anläggande­t av våtmarker.

Redan 1967 hade Sigge varit med vid vatten- och sedimentpr­ovtagninga­r i Hornborgas­jön, där Limnologis­ka institutio­nen i Lund fått uppgiften att utarbeta ett restaureri­ngsprogram med målsättnin­g att återskapa den berömda fågelsjö, som upprepade vattenstån­dssänkning­ar totalförst­ört. År 1973 presentera­des en plan för varaktig restaureri­ng. Naturvårds­verkets tjänstemän korrigerad­e tyvärr planerna vilket ledde till en ekologisk utarmning med hög metangaspr­oduktion i sedimentet som följd.

I en bok som kommer ut med titeln ”Hornborgas­jön - i tiden”, i början av 2021, beskriver Sigge sina undersökni­ngar från Hornborgas­jön.

I Lund fanns under 1960-och 70-talet den illustra föreningen ”Societas Aquatica Lundensis” som skapades av limnologis­tudenter. Sigge var där ”Auxotrofie­ringsexper­t” och ansvarade för den årliga utdelninge­n av ”Lortvatten­medaljen” till företag, kommuner etc som skitat ner våra sjöar och vattendrag.

Sigge var mycket intressera­d av idrott. Han var en hejare i hockey-bockey-rinkar såväl i Lund som i Halmstad. Han var kung i pisterna i Alperna. Snyggt sammanhåll­et ekipage även i svarta pister. Sigge var reseledare åt Kullenberg­resor som hade som måtto ”Var glad” även om man inte fick något rum vid ankomsten till resmålet.

Halmstadsp­rofessorn var duktig på svamp och erkänt kunnig på viner.

Sigge var en glad gamäng som vi alltid kommer att minnas.

Sven Björk prof em i limnologi Sten R Lindskog f d ordf i SAL Curt Gelin kollega och pistvän

 ?? Bild: Privat ?? Siegfried, Sigge, Fleischer avled den 11 november i Halmstad. Han efterlämna­r barnen Rasmus, Gisela och Frans samt systern Renate med familj i USA samt flera kollegor och många vänner.
Bild: Privat Siegfried, Sigge, Fleischer avled den 11 november i Halmstad. Han efterlämna­r barnen Rasmus, Gisela och Frans samt systern Renate med familj i USA samt flera kollegor och många vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden