Hallandsposten

Niklas Rådström skildrar livet med leukemi i nysläppt bok

Niklas Rådström skrev boken som ingen författare vill skriva – den som kunde ha varit hans sista. ”Som har inget redan hänt” är berättelse­n om en svår sjukdom och en barndom.

-

Redan före coronapand­emin var Niklas Rådström van vid munskydd och social distanseri­ng. En tre år lång behandling mot leukemi medför i perioder att minsta infektion och virus kan vara lika med livsfara.

När pandemin var ett faktum hade han vanan inne. Niklas Rådström hör till riskgruppe­rna – han och hustrun släpper ingen över tröskeln och intervjun sker därför över videolänk.

Niklas Rådström diagnostis­erades med akut blodcancer på sjukhuset i Kalmar sensommare­n 2017 och började redan där och då göra anteckning­ar till vad han trodde kunde vara hans sista bok.

– Ingen vill skriva den, men få kan låta bli att försöka, säger han.

”Som har inget redan hänt” är ett slags kom-ihåg-att-du-lever-bok och en eftersinna­nde systerbok till diktsamlin­gen ”Då, när jag var poet” som utkom i somras. Diktboken var även Niklas Rådströms emotsedda återkomst som lyriker – efter 20 år.

– Diktsamlin­gen var ett slags döstädning, det var dikter som låg i byrålådan och som jag ville använda till något innan det var för sent.

”Då, när jag var poet” innehåller bland annat en längre svit med titeln ”Huddinge sjukhus, höst som vår, sommar som vinter”, som handlar om hans livshotand­e sjukdom och den långa och många gånger plågsamma cancerbeha­ndling som han genomgick.

– Poesi kommer till i nuet, den fördjupar och håller kvar en upplevelse. Berättande­t å sin sida ger perspektiv, den betraktar och reflektera­r. Processern­a liknar förstås varandra, men de skiljer sig åt på många sätt. Det var lämpligast att dikterna kom först.

”Som har inget redan hänt” är en sjukdomssk­ildring men också en berättelse om Niklas Rådströms barndom. Det är inte första gången som han skriver om livets början. Han är medveten om att läsarna kanske har tröttnat vid det här laget, men när han talar om vilken rikedom av minnen som den utgör så nickar man förstående.

– Jag skriver om en handfull år under barndomen, ändå kan jag

 ??  ?? Niklas Rådströms bok ”Som har inget redan hänt” är en sjukdomssk­ildring – men också en berättelse om hans barndom. Boken är ett slags ”kom-ihåg-att-du-lever-bok” och en systerbok till diktsamlin­gen ”Då, när jag var poet” som kom i somras.
Niklas Rådströms bok ”Som har inget redan hänt” är en sjukdomssk­ildring – men också en berättelse om hans barndom. Boken är ett slags ”kom-ihåg-att-du-lever-bok” och en systerbok till diktsamlin­gen ”Då, när jag var poet” som kom i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden