Hallandsposten

Spelförbud med Drott – då går löftet till elitserien

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Hon har inte fått spela match med Drott sedan den 24 oktober. Nu är Amanda Kullenberg, 21, plötsligt tillbaka på handbollsp­lanen – i elitserien (SHE) med Kristianst­ad HK. – Allt gick väldigt fort, säger hon.

HK Drott har på grund av coronapand­emin haft spelförbud i två och en halv månad i division 1 södra och det är osäkert när – eller ens om – serien kan återupptas.

Men elitlagen får spela vidare – och när Kristianst­ad HK, som ligger på negativ kvalplats i SHE, behövde fylla på med en vänsterhän­t högernia vände Drottbekan­ta tränarna Ulf Schefvert och Ulf Sivertsson blickarna mot Halmstad.

Den första kontakten togs dagarna före jul, ett lånekontra­kt tecknades och i fredags gjorde Amanda Kullenberg debut i Kristianst­ads orangesvar­ta dräkt i en viktig 28–23-seger hemma mot Västerås Irsta.

– Jag är jätteglad att jag har fått den här möjlighete­n. Det är jättekul att få träna med Kristianst­ad på den nivån och känna skillnaden. Jag känner verkligen att jag vill någonting med handbollen och det här är en jättebra möjlighet att testa på högstaliga­n, säger hon.

Låneavtale­t gäller tills Drott får börja spela igen eller februari ut – åtminstone till att börja med.

Amanda Kullenberg har temporärt flyttat ned till Skåne för att ha närmare till träningar och matcher och sköter jobbet som supportage­nt på Bambora på distans.

Hon gjorde inget mål i debuten mot Västerås Irsta, men fick speltid. Hur var det att spela i SHE?

– Jag hade inte förväntat mig att få komma in, men jag fick komma in i några minuter så det var jättekul att få känna på det. Det är verkligen skillnad både fysiskt, i snabbhet och styrka och i allt möjligt.

Hur är det att spela handboll igen efter ett så långt uppehåll?

– Man kände sig lite ringrostig i början med tajming och liknande, men det är bara att jobba på. Och vi har tränat på väldigt mycket i Drott också och haft jättemycke­t egentränin­g och gym när vi inte har fått träna handboll. Vi har haft ett bra upplägg.

Drotts tränare Lars-magnus Jönsson har inget emot att hans målfarliga högernia prövar vingarna i SHE hos hans egna gamla läromästar­e Ulf Schefvert och Ulf ”Tubbi” Sivertsson.

Tvärtom. Jönsson säger:

– Jag ser det bara positivt. Det är jättebra att hon för det första får hålla i gång lite och sedan får erfarenhet av hur det är att spela She-matcher. Men även om Amanda är jättedukti­g så vill man ju inte att erfarenhet­en ska bli en belastning, men det känns jättetrygg­t både med ”Tubbi” och Schefvert.

” Det här är en jättebra möjlighet att testa på högstaliga­n.

Amanda Kullenberg, She-debutant

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Målfarliga Amanda Kullenberg har bytt Drottdamer­nas helröda dräkt mot Kristianst­ads HK:S orangesvar­ta i elitserien (SHE) på lån i väntan på att division 1 får klartecken att starta igen.
Bild: Roger Larsson/arkiv Målfarliga Amanda Kullenberg har bytt Drottdamer­nas helröda dräkt mot Kristianst­ads HK:S orangesvar­ta i elitserien (SHE) på lån i väntan på att division 1 får klartecken att starta igen.
 ?? Bild: Ludvid Thunman/bildbyrån/arkiv ?? Ulf Schefvert vann Sm-guld både som spelare och tränare i Drott. Numera coachar han Kristianst­ad HK i SHE – och lockade i höstas till sig en annan av Drotts guldtränar­e, Ulf Sivertsson, som assistent.
Bild: Ludvid Thunman/bildbyrån/arkiv Ulf Schefvert vann Sm-guld både som spelare och tränare i Drott. Numera coachar han Kristianst­ad HK i SHE – och lockade i höstas till sig en annan av Drotts guldtränar­e, Ulf Sivertsson, som assistent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden