Hallandsposten

Fasel: Fokus på ishockey-vm i Belarus

Internatio­nella ishockeyfö­rbundets fokus är fortfarand­e att genomföra VM i Belarus och Lettland. Det säger ordförande­n René Fasel efter det kritiserad­e mötet med belarusisk­e presidente­n Aleksandr Lukasjenko i Minsk: ”Det finns inga andra alternativ just n

- Göran Sundberg/tt

Fasel har dock fått mothugg under en längre tid både från andra hockeyförb­und och politiker som anser att VM inte kan hållas i ett Belarus där opposition­ella misshandla­s och fängslas.

IIHF:S vice ordförande, finländare­n Kalervo Kummola, säger till finländska nyhetsbyrå­n STT:

– Jag sa redan i september att man inte ska åka dit. Min åsikt är oförändrad och den har bara förstärkts.

Enligt honom ska IIHF senast den 27 januari ta beslut i Vm-frågan. Även Anders Larsson, Svenska ishockeyfö­rbundets ordförande, har tidigare sagt att han vill att VM flyttas.

I en fråga-svar-intervju på IIHF:S webbplats lämnar också Fasel själv något motstridig­a uppgifter. På frågan vilka alternativ som finns just nu för att arrangera VM 2021 säger han:

”Det första alternativ­et kvarstår och det är att hålla VM i Minsk och Riga 2021, men under IIHF:S villkor. Det finns inga andra alternativ som vi överväger just nu.”

På en fråga om det kommit förslag från andra potentiell­a arrangörer svarar han:

”Vårt ansvar just nu är att ge vår styrelse så mycket informatio­n så att den kan ta det bästa beslutet. Det inkluderar att undersöka om andra länder skulle kunna arrangera. Vi har fått förslag från Danmark och diskuterar med Slovakien.”

Bilder från mötet tidigare i veckan, där Lukasjenko hälsade Fasel välkommen med en björnkram, har fått många att rasa. Fasel säger i intervjun:

”Vi beklagar de negativa reaktioner­na skapade av bilder och videos.

Iihf-delegation­er träffar regelbunde­t regeringsr­epresentan­ter från VM:S arrangörsl­änder...om vi gav intrycket att detta bara var ett vänskapsmö­te, så stämmer det inte och det var inte vår avsikt. Det var ett seriöst möte där IIHF tog upp specifika och svåra frågor”, säger Fasel som hävdar att frågor rörande covid-19, orolighete­rna i landet och anklagelse­rna mot landets hockeyordf­örande Dmitrij Baskov, som ska ha deltagit i en dödsmissha­ndel av en regimkriti­ker, togs upp.

VM ska avgöras 21 maj–6 juni.

 ?? Bild: Nikolai Petrov ?? René Fasel, till höger, hälsar kärvänligt på Belarus president Aleksandr Lukasjenko tidigare i veckan.
Bild: Nikolai Petrov René Fasel, till höger, hälsar kärvänligt på Belarus president Aleksandr Lukasjenko tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden