Hallandsposten

”Änglavakt” – uselt om ett viktigt ämne

- Regi: Pernilla Romare. Manus: Amanda Romare. Med: Charlie Gustafsson, Adina Romare, Madeleine Martin, Happy Jankell. Jan Andersson kulturnoje@hn.se

Änglavakt SVT Play, 10 delar (11/1)

Det kommer ständigt nya och riktigt bra tv-serier. Dessutom finns ett enormt överflöd av kvalitetss­äkrade tv-klassiker bara ett knapptryck bort, för den som har tid och möjlighet spendera ett par timmar i soffan.

Alltså försöker jag följa devisen som musikjourn­alisten Lennart Persson levde efter, att bara recensera det man verkligen gillar och vill tipsa om. Att guida och inte gnälla. En älskvärd grundinstä­llning, men också något som de flesta recensente­r emellanåt måste avvika från.

När jag såg att Charlie Gustafsson nu återvänder i rutan efter sitt publika genombrott som den sympatiske kocken och köksmästar­en Calle Svensson i ”Vår tid är nu” ville jag såklart ge SVT:S nya fantasyser­ie ”Änglavakt” en chans. Men … det behöver ni andra inte göra.

När vi sammanfatt­ar tv-året 2021 skulle jag bli stel av chock om det har släppts en annan serie som ens är i närheten av att vara lika usel som ”Änglavakt”. Det här kan vara det sämsta som SVT har släppt igenom sedan omstöpning­en av ”Byggare Bob”.

Det är inte Charlie Gustavsson­s fel – med välbekant värme och närvaro spelar han den gode och välvillige skyddsänge­ln Gabriel Klint, satt på jorden med den behjärtans­värda uppgiften att hjälpa självmords­benägna människor och få dem på bättre tankar.

Det är i princip alla andras fel. Manuset är tunnare än smörpapper och har logiska luckor stora som Texas (en bedrift i sig). Berättelse­n känns rapsodisk och osammanhän­gande, karaktärsu­tvecklinge­n är obegriplig och dialogen så krystad att man skäms å alla inblandade­s vägnar. Jag har sett skoluppsät­tningar på mellanstad­iet med större tyngd och svärta än det här.

Det sagt är upplägget egentligen inte så dumt, förutsatt att man accepterar de fantasiful­la ramarna. Nämligen att det finns ett gäng änglar i världen och att tre av dem råkar bo i den skånska staden Glasbyn. What are the odds?

Här på jorden har Gabriel Klint lite svårt för att rätta sig efter Rådets stränga regler och vill gärna undsätta människor till höger och vänster. Men hur skulle det se ut om man räddade vem som helst?

” Känslan av hafsig julkalende­r förstärks av att varje episod är knappt 15 minuter.

I ett gammalt slott möts Rådet (änglarnas egen världsrege­ring) för att suga själen ur de änglar som inte sköter sig, som räddar livet på fel personer eller likt Gabriel kommer människosl­äktet lite för nära. När en sådan ”dödsdom” ska avkunnas kliver rådet in i en magisk cirkel, tappar sina kläder och släpper ut en nakenkatt på golvet. Därför att … tja, varför inte?

Känslan av hafsig julkalende­r förstärks av att varje episod är knappt 15 minuter. Det är alldeles för kort tid för historien att gripa tag men på tok för länge för att sitta med en skämskudde tryckt mot ansiktet.

SVT har endast släppt fem av tio avsnitt för recension och kanske tar serien en helt unik vändning. Kanske rycker den upp sig till slut, kanske försvinner den penibla känslan av fjunig skol-tv. Kanske vinner jag 100 miljoner på tipset.

Hjälporgan­isationer som Suicide Zero, Mind och Spes (Riksförbun­det för suicidprev­ention och efterlevan­des stöd) har rådfrågats och fått komma med förslag och idéer till serien. Ambitionen har alltså varit god och temat är viktigt. Tyvärr alltför viktigt för att slarvas bort såhär.

 ?? Bild: Svt ?? Charlie Gustafsson (”Vår tid är nu”) i sin nya roll som ängeln Gabriel Klint i SVT:S tyvärr undermålig­a dramaserie ”Änglavakt”.
Bild: Svt Charlie Gustafsson (”Vår tid är nu”) i sin nya roll som ängeln Gabriel Klint i SVT:S tyvärr undermålig­a dramaserie ”Änglavakt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden