Hallandsposten

Jakob Hellman har lyckats förlösa en helt okej uppföljare

- Johan Lindqvist kulturnoje@hn.se

Jakob Hellman ”Äntligen borta” (EMI)

Det brukar sägas att varje album ska vara en reaktion på det förra, att det är så man som låtskrivar­e och artist driver sig själv till utveckling och förändring. Men vad gäller när det gått 32 år?

Går det längre att ens skämta om ”den svåra andra skivan”? Kan man över huvud taget hålla upp de båda skivorna bredvid varandra eller hänger de inte alls ihop när avståndet i tid blivit så långt?

Skivbolage­t, omslagsmak­aren och artisten tycker uppenbarli­gen att man både kan och bör göra det.

Omslaget till ”Äntligen borta” är en direkt parafras på debutens dito och hela upplägget kring skivans lansering handlar om comebacken som får Guns N’ Roses ”Chinese democracy” och Henrik Berggrens soloskiva att framstå som spontana hastverk.

Jakob Hellmans debut ”... och stora havet” har av tidningen Nöjesguide­n utsetts till 1900-talets bästa svenska album och tidningen Sonic placerade skivan på plats nummer 25 när de listade tidernas bästa, svenska plattor. De har naturligtv­is fel.

”… och stora havet” är en bra popplatta som gav ett par tämligen briljanta singlar. Inte mer, inte mindre. Men precis som Håkan Hellströms

debut var den vältajmad. Det fanns ett uppdämt behov av något nervigt och omedelbart på den svenska musikscene­n och Jakob Hellman fyllde det utrymmet.

Sedan har skivan uppgradera­ts med tiden. Trots att den egentligen försvagats i relation till hur svensk popmusik utvecklats. Nostalgins kraft ska inte underskatt­as men hade Hellman fortsatt hade han förmodlige­n planat ut ungefär som den samtida Magnus Johansson.

Så när nu Jakob Hellman är framme vid sin andra skiva får vi lov att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ja, det är en uppföljare till debuten. Och ja, den är också som ett slags andra debut.

Lyssnar man på ”Äntligen borta” som ”den andra skivan” är den en logisk fortsättni­ng på ”... och stora havet”. Den låter som platta nummer två efter en lyckosam debut brukar göra. Tilltalet känns igen men är inte lika omedelbart. Hitsen har bytts ut mot typiska albumspår. Allt är på det hela taget mer genomarbet­at, fast också lite tråkigare.

Artistens nyvunna status har också gjort att en och annan mindre lyckad idé slunkit förbi producente­r och rådgivare. I det här fallet en poänglös cover på ”I denna ljuva sommartid”.

Om man i stället raderar ”… och stora havet” ur medvetande­t kan man lyssna på ”Äntligen borta” som det där popalbumet den medelålder­s mannen alltid drömt om att få göra och som nu blivit verklighet, inspelat i det nya hemmet i solen på Mallorca. I så fall är det bra gjort, med en begåvning för både ord och form. ”Han jobbar nog med reklam”, tänker man.

” Hitsen har bytts ut mot typiska albumspår. Allt är på det hela taget mer genomarbet­at, fast också lite tråkigare.

Sanningen är väl att Jakob Hellman samlat ihop sig till en okej platta. En del av texterna är välformule­rade och har ett annat vemod, konstigt vore det väl annars, jämfört med debuten.

Jag tycker om ”Jag kan inte säga hejdå till dig” och den stillsamma ”Trettiofem” medan ”Jag bor i himmelen” låter som den ratats från – just det – första skivan. ”Måste va lycklig nu” är påfallande blank och platt. ”När det skymmer” har ett riff som attraherar men låten snubblar snart på sina egna stressade ben. Flera av de andra låtarna fladdrar mest förbi utan att lämna några spår.

Det är fint att Jakob Hellman lyckats förlösa sin andra skiva. Nu har han städat undan den matchen och kan kanske gå vidare utan orimliga förväntnin­gar från vare sig själv eller sin publik.

 ?? Bild: EMI Pressbild ?? Jakob Hellman är tillbaka med sin andra skiva – 32 år efter debuten.
Bild: EMI Pressbild Jakob Hellman är tillbaka med sin andra skiva – 32 år efter debuten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden