Hallandsposten

De bytte strandliv mot en gigantisk slottsreno­vering

Det var en sommardag för fyra år sedan som Agnes och Stefan Lätt hittade slottet som skulle bli deras nya hem. Paret blev blixtföräl­skade i det över 150 år gamla, svårt eldhärjade huset – och gav upp soliga Miami för att ge sagohuset nytt liv.

- Anna Hultman/tt

– De som byggde visste precis vad de gjorde, man ser naturen åt alla håll. Det är en fantastisk placering, säger Stefan Lätt.

En grusväg slingrar sig fram genom det östgötska landskapet och upp till byggnaden med den ljusblå fasaden som tronar på en liten höjd intill sjön Vindommen. Med en halvtimmes bilkörning från Åtvidaberg, en halvtimme från Valdemarsv­ik och en timme från Västervik respektive Norrköping ligger Hägerstad slott ganska centralt – och samtidigt mitt ute i ingenstans.

Familjen Lätt var på en bra plats i livet när det illa medfarna huset plötsligt gjorde entré i deras liv, 2016. De bodde i ett strandnära hus i Miami, barnen hade nära till skolan och klimatet var milt och soligt. Men under en resa till Agnes hemland Estland, där de arrangerad­e en tio år försenad bröllopsfe­st, plockade Stefan upp telefonen och sökte efter stora hus i Sverige. Det första som kom upp var Hägerstad slott.

– Han blev alldeles tyst, bara tittade ned i telefonen och tittade upp igen. När jag fick se bilderna kände jag ”det här är vårt hem, vi kommer att flytta”, säger Agnes.

– Jag älskar gamla hus och det här var arkitektri­tat och bildskönt med sina två torn. Man byggde väldigt fint på den här tiden, säger Stefan.

Paret tog sig till Sverige, och trots tydliga skavanker såg de skönheten i kråkslotte­t.

– Det hade brunnit två gånger och stått utan tak i fem år så det hade både regnat och snöat in och inne i matsalen växte en björk, säger Stefan.

Inte långt senare hade han nycklarna i sin hand, medan resten av familjen börjat packa ihop livet i Florida.

– Det var höst och mörkt redan klockan fyra, blött och kallt, bråte överallt och rasrisk. Då ringde jag Agnes och frågade: ”vad har vi gjort?”, säger Stefan.

Som tur var ingick det flera andra byggnader i köpet. En fullt fungerande 1960-talsvilla alldeles intill blev familjens första hem medan de mest omfattande arbetena gjordes. Slottet behövde bli torrt och sanerat och tak och fönster komma på plats.

– Vi ägnade sex månader bara åt att röja bort skräp ur huset, vi slet som galningar, säger Agnes.

Mycket av arbetet har de gjort själva. Dels för att hålla kostnadern­a nere, dels för att de tillsamman­s har renoverat och sålt flera hus under sin tid i USA, där Stefan jobbade som mäklare och Agnes på bank.

I dag, efter flera år av hårt fysiskt arbete, mycket planering och stora visioner, är källarplan­et och bottenvåni­ngen totalrenov­erade. Golvet i hallen är helkaklat och i den öppna eldstaden flammar lågorna.

Väggarna täcks av muralmålni­ngar som Agnes har gjort för hand och i en bardisk kan den som vill blanda sig en drink.

– Hela foajén ska vara full av bilder på tropiska fåglar och påminna om en djungel, säger Agnes, som står för det mesta av inredninge­n.

– Eftersom det är grått utomhus en stor del av året vill jag ha så mycket färg som möjligt inne, det ska bli som färgterapi. I Miami var vårt hus väldigt modernt med mycket svartvitt och grått.

I köket finns ett stycke av det gamla murbruket kvar och Agnes har hängt upp en skylt med orden ”Living the dream”.

I matsalen – som kan ha plats för omkring 70 sittande gäster, är temat svensk skog. Mot den gröna väggen har Agnes tecknat en hjort och ett rådjur och i hörnet finns en nyinsatt kakelugn – slottet lär ha haft hela 26 stycken när det först byggdes, avslöjar Stefan.

Intill matsalen finns ett musikrum med flygel och gitarr. Här hänger tunga sammetsdra­perier från taket och intrycket är varmt och mustigt. Familjen växlar mellan att ha detta som hem och att bo i 1960-talsvillan intill eftersom de ibland hyr ut slottet och även ordnar visningar.

Barnen Karin, 13, och Nils, 8 år, är båda födda i Florida och har fått anpassa sig till helt andra omständigh­eter, men kan i dag röra sig mer fritt med naturen kring knuten. I huset bor också Agnes dotter Katarina, 15 år.

– Det är som dag och natt. Det är ganska extrema skillnader mellan USA och Sverige. Men vi bytte också storstad med 20–30 restaurang­er inom tio minuters gångavstån­d till att bo på landet. Och förut hade vi ”date night” två gånger i månaden, det blir inte av nu, säger Stefan. Vad har ni för råd till andra som funderar på liknande projekt?

– Våga! Man ska alltid prova och ta tillvara de möjlighete­r som livet ger en och jag tycker inte att man ska vara rädd för att misslyckas, då har man i alla fall försökt. Med de renovering­ar vi gjort kommer slottet att stå i många hundra år till, säger Stefan.

Man behöver vara mentalt stark och väldigt motiverad. Och man blir hemmablind ibland, men när jag promenerar och får syn på slottet tänker jag ”oh vad häftigt vi har det”, säger Agnes.

” Vi ägnade sex månader bara åt att röja bort skräp ur huset.

Agnes Lätt, slottsfru

 ??  ??
 ??  ?? Den gröna soffan är fyndad på Gotland och kostade 5 000 kronor. Den står i matsalen som har temat svensk skog.
Den gröna soffan är fyndad på Gotland och kostade 5 000 kronor. Den står i matsalen som har temat svensk skog.
 ??  ??
 ?? Bild: Anna Hultman ?? Agnes och Stefan Lätt köpte Hägerstad slott 2016. Sedan dess har de hunnit renovera två av våningarna och vara med i två säsonger av tv-serien ”Drömmen om slottet”.
Bild: Anna Hultman Agnes och Stefan Lätt köpte Hägerstad slott 2016. Sedan dess har de hunnit renovera två av våningarna och vara med i två säsonger av tv-serien ”Drömmen om slottet”.
 ??  ?? Det är framför allt Agnes som står för inredninge­n. Hon vill gärna att rummen ska ha olika teman och mycket färg eftersom Sverige är grått en stor del av året.
Det är framför allt Agnes som står för inredninge­n. Hon vill gärna att rummen ska ha olika teman och mycket färg eftersom Sverige är grått en stor del av året.
 ??  ?? Badrum var det första som renoverade­s efter att tak och fönster hade kommit på plats.
Badrum var det första som renoverade­s efter att tak och fönster hade kommit på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden