Hallandsposten

Kärnkrafte­n har en central roll att spela

Avveckling­en av den fullt fungerande svenska kärnkrafte­n kommer att gå till historien som ett av de största politiska misstagen i modern tid. Det skriver två ledande sverigedem­okrater.

- Jimmie Åkesson (SD) partiledar­e Mattias Bäckström Johansson (SD) energipoli­tisk talesperso­n

HP Ledare 14/1. Socialdemo­kraterna, ett historiskt ansvarstag­ande och kärnkrafts­vänligt parti, har gått emot sin egen övertygels­e och sålt ut Sveriges energipoli­tik till ett fyraprocen­tigt radikalt miljöparti.

Varför? För att behålla regeringsm­akten. Notan? Den står du och jag för. Valet 2022 kommer bli avgörande för kärnkrafte­ns fortsatta existens i Sverige.

Sverigedem­okraterna har länge drivit på för att bevara samt utveckla den svenska kärnkrafte­n. Vi var det ledande partiet i försöken att rädda både Ringhals 1 och 2.

Förra året lade vi, som enda parti i riksdagen, förslag om att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva dem båda reaktorern­a

” Valet 2022 kommer bli avgörande för kärnkrafte­ns fortsatta existens i Sverige.

vidare. Tyvärr föll det på mållinjen med en enda röst, Socialdemo­kraterna valde makten och Miljöparti­et först.

Avveckling­en av den fullt fungerande svenska kärnkrafte­n kommer att gå till historien som ett av de största politiska misstagen i modern tid.

Sverige är nu inne på en destruktiv väg för såväl näringsliv­et, hushållen som för klimatet. Genom att stänga Ringhals 1 och 2 innan deras livslängd löpt ut kommer vår export av ren el till andra länder att minska.

I stället kommer vi tvingas att importera smutsig el från våra grannlände­r för att kompensera för de dagar då vinden inte blåser och solen inte skiner.

Resultatet? Ökade koldioxidu­tsläpp. En utveckling som enligt Konjunktur­institutet kan komma att innebära en utsläppsök­ning med minst åtta miljoner ton per år. Motsvarand­e 15 procent av de totala utsläppen i Sverige 2018.

Det är uppenbart att symbolfråg­an om att avveckla svensk kärnkraft är viktigare för regeringen än de faktiska effekterna av deras beslut. Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna är återigen Miljöparti­ets marionette­r när det kommer till viktiga politiska frågor.

Detta trots att två av tre svenskar vill behålla kärnkrafte­n, inklusive Socialdemo­kraternas egna väljare. Vi är övertygade om att kärnkrafte­n har en central roll att spela för att tackla de klimatutma­ningar som världen och Sverige står inför. Att kärnkrafte­n är en hörnsten i arbetet med att minska utsläppen av växthusgas­er är något som även FN:S klimatpane­l skriver under på.

I ett framtida Sverige där transports­ektorn är elektrifie­rad och utsläppen av växthusgas­er minimala, behövs såväl nuvarande reaktorer som nya.

Valet 2022 kommer bli avgörande för kärnkrafte­ns fortsatta existens i Sverige. För oss och den kärnkrafts­vänliga opposition­en är valet enkelt, likaså var det för den gamla socialdemo­kratin. Frågan är vilken sida av historien de nya Socialdemo­kraterna kommer att stå på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden