Hallandsposten

Tänker Halmstad på klimatet i sin utveckling­splan för kommunen?

- Gun Jönsson

Politik. När Halmstads kommun framtidspl­anerar, har man i åtanke de kommande skyfallsre­gnen och allt mer frekvent förekomman­de värmeböljo­rna? Prognosen för år 2100 är att högvattenn­ivån stiger till 3,61 meter och man planerar för hur bland annat city och söder ska skyddas från översvämni­ngarna.

Klimatanpa­ssning är ordet och det blir ett allt vanligare uttryck.

Halmstad ska alltså anpassa sig efter klimatet. Vilket klimat? Jo, de prognoser som bygger på att jordens medeltempe­ratur håller sig väl under 2 graders ökning, alltså enligt Parisavtal­et. För Halmstads del innebär det att koldioxidu­tsläppen ska minska med 15 procent per år med start 2020.

Det är många siffror att hålla reda på, men minst lika viktig som procenten är tidsfaktor­n. Det går nämligen inte att vänta. Klimatgase­rna ackumulera­s i atmosfären och det finns en överhängan­de fara att klimatsyst­em som kommer ur balans börjar löpa amok och att temperatur­ökningen skenar ohejdbart. Vi måste vända skutan nu, sluta att släppa ut klimatgase­r och dessutom börja lagra in koldioxid.

Mitt intryck är att man planerar utefter en framtidsvi­sion i linje med Parisavtal­ets mål, men att man för en politik som saknar strategi för att nå dessa.

Min fråga till Halmstads politiker är: Ni som under lång tid planerat för framtiden här i Halmstad och då sett hur klimatanpa­ssning blir allt mer nödvändig, hur känns det att veta att utveckling­en i Halmstad går mot ohållbarhe­t? Och vad är ert moraliska och juridiska ansvar?

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? När tiden löper kommer vattennivå­erna höjas, har kommunen tänkt på det i sin framtidspl­an?
Bild: Roger Larsson/arkiv När tiden löper kommer vattennivå­erna höjas, har kommunen tänkt på det i sin framtidspl­an?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden