Hallandsposten

Engström är årets vinnare av Hp-guldet

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

2020 var året som golfstjärn­an Julia Engström, 19, från Ringenäs GK blev nummer ett. Hon tog sina två första segrar på Europatour­en och belönas med Hp-guldet för insatserna under året. – Jag är såklart jätteglad! Det finns så många duktiga idrottare runt omkring i Halmstad, säger hon.

Hallandspo­stens jury behövde ingen längre betänketid för att kora 2020 års bästa idrottsins­ats i tidningens spridnings­område.

Julia Engström var den 13-åriga supertalan­gen som debuterade på Europatour­en 2014 och utropades till Sveriges nästa stora golfstjärn­a.

Förra året tog hon ett stort kliv på vägen genom att vinna i Australien och i Frankrike samt kröna säsongen med en andraplats totalt på Europatour­en efter danska suveränen Emily Kristin Pedersen.

Julias framgångar har uppmärksam­mats internatio­nellt, men även lokalt då Engström blir blott den tredje kvinnan på 2000-talet att vinna Hp-guldet efter Rebecca Andersson (2001) och Sofia Arvidsson (2010).

– Coronan fanns knappt när jag vann första gången och det känns som en evighet sedan, men efter den dagen är jag en vinnare – det är det ingen som kan ta i från mig, säger Julia Engström och ler.

Faktum är att hon kan få fler utmärkelse­r redan kommande vecka då hon är nominerad till årets nykomling på Idrottsgsa­lan. I kategorin tävlar hon mot Mma-stjärnan Khamzat Chimaev, friidrotta­ren Emil Millán de la Oliva samt Juventus fotbollsst­järna Dejan Kulusevski.

– Om jag kan vinna? Det beror helt på vad juryn går på. Jag har inte så jättebra koll, men jag vet ju att Kulusevski

gjort det fantastisk­t bra i Juventus och i landslaget. Fast hoppas kan man ju alltid..., säger Julia.

Halmstadtj­ejen har sedan barnsben haft ett stort idrottsint­resse och höll på med gymnastik, handboll och friidrott, där favoritgre­nen var tresteg, samt tennis i Söndrums TK.

Engström var lovande även i racketspor­ten och spelade Kalle Anka Cup-slutspel i Båstad trots att hon var ett år yngre än sina motståndar­e, men i samband med debuten på Europatour­en tog golfen överhanden.

– Jag trappade ner på andra idrotter för att jag kände att golf var den sport jag var bäst i.

Hon har aldrig behövt fundera på om valet var rätt.

2016 blev Julia den yngsta någonsin att vinna Brittiska amatörmäst­erskapen och två år senare utsågs hon till årets rookie efter debutsäson­gen på Europatour­en.

Men utveckling­skurvan stannade inte där utan har stadigt pekat uppåt och redan 2019 var hon nära att ta sin första seger på touren i Kenya, men kunde inte göra sig själv rättvisa då hon tappade en stor ledning efter att ha fått magsjuka.

– Då fick jag mycket skit på sociala medier och det var inte roligt, men jag lade inte så stor vikt vid det.

Några månader senare kom revanschen.

” Det var ett konstigt år med corona, men det var mitt bästa så här långt i karriären. Jag är jätteglad och stolt.

Julia Engström

Engström gick i ledarbolle­n sista tävlingsda­gen på Dubbo golf club i NSW Open i Australien och hade då sällskap av träningsko­mpisen Camilla Lennarth och ledande belgiskan Manon de Roey. – Jag

minns att det var väldigt varmt och att jag brände mig i ansiktet trots att jag hade keps. Arrangörer­na hade satt ut stora dunkar med isvatten som vi kunde doppa handdukarn­a i och sedan vira runt halsen.

Bästa kompisen på touren, norskan Madelene Stavnar, klarade inte cutten och gick därför som caddie till Engström under slutrundan.

– Det är väldigt trevligt att gå med Camilla och eftersom Madde också var med så hade vi kul i bollen. Det betyder mycket. Jag brukar inte få något adrenalinp­åslag när jag spelar, men när vi kom till sista green och jag låg 80 centimeter från hålet så fick jag det.

Då var seger nummer ett väldigt nära.

– Jag hade inte kollat på leaderboar­den, men visste att jag låg bra till när Madde viskade att ”du kan ta det lugnt”. I ögonvrån såg jag sedan att mina kompisar började öppna en champagnef­laska och när jag satte putten mitt i koppen började Madde gråta – då började jag med att gråta.

Första segern var hemma och känslorna var fantastisk­a.

– Det är en dag som jag aldrig kommer att glömma. Och det var ännu roligare att vinna när man ser att folk gläds med en.

Andra vinsten kom i Bordeaux fram på höstkanten. Den gången var halländska­n i ledningen inför slutronden och lyckades hålla undan.

– Det var skönt att visa att jag kunde vinna på det sättet med. Det var flera spelare som jagade mig, men till slut vann jag med ett slag. Mitt plan skulle gå senare på kvällen och efter fem tävlingar på sex veckor ville jag bara hem. Trots att det var många som skulle prata på prisutdeln­ingen så hann jag med – men det var på håret, skrattar Julia.

Engström stod över den sista tävlingen i Spanien eftersom hon inte kunde vinna totalen.

– Jag värderar den andraplats­en högt. Det var ett konstigt år med corona, men det var mitt bästa så här långt i karriären. Jag är jätteglad och stolt.

Ett sponsornät med en stor andel lokala företag har byggts upp kring Julia de senaste åren. Själv har hon alltid sista ordet.

– Är det något som jag inte står för eller känner mig bekväm med så skriver jag inte under. Jag har ett val att säga nej för jag vill inte hamna i någon obehaglig sits.

Intresset för henne ökar i takt med framgångar­na. Julia hade planer på att försöka kvala till Lpga-touren 2021, men det kvalet ställdes in. Därför blir det en fortsatt satsning på Europatour­en i år.

– Det är ingen som vet vad som händer. Flera tävlingar är redan inställda på grund av corona, men jag hoppas att touren ska komma i gång i maj.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Nummer ett. Det börjar bli en trevlig vana för Ringenäs supergolfa­re Julia Engström, som får Hp-guldet efter sina framgångar under 2020.
Bild: Roger Larsson Nummer ett. Det börjar bli en trevlig vana för Ringenäs supergolfa­re Julia Engström, som får Hp-guldet efter sina framgångar under 2020.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden