Hallandsposten

Demokratin­s digitala sårbarhet

- Gustav Juntti Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 16/1. Varje skrivare och varje kopiator måste inspektera­s innan de kan användas igen. Nätverken bör byggas om från grunden, och varje dator bör rensas. Enligt en systemadmi­nistratör som tidigare arbetat i amerikansk­a kongressen är det vad som krävs för att återställa it-infrastruk­turens säkerhet efter stormninge­n av Kapitolium 6 januari.

Det är en aspekt av stormninge­n av kongressen som gått tyst förbi. Inte orimligt, eftersom det i första hand var ett angrepp på demokratin och dess fria val. Men it-system och hårdvara utgör i dag alltmer kärnan i de demokratis­ka institutio­nernas funktional­itet.

Demokratin­s institutio­ner har givetvis rutiner, funktioner och skydd för att hantera olika former av attacker. Men det är inte sannolikt att riskmodell­erna tar höjd för att användarna i all hast överger systemen olåsta varpå obehöriga utomståend­e tar vid. Det var dock precis vad som hände i Washington.

Vid årets Folk och Försvar-konferens förklarade Säkerhetsp­olisens chef Klas Friberg i måndags (11/1) något liknande, men för svenskt vidkommand­e. Arbetet med att stärka säkerhetss­kyddet i kritiska verksamhet­er inom näringsliv, stat och forskning går för långsamt och har brister. Det öppnar för intrång och cyberspion­age, och påverkar dessutom ”vår suveränite­t och i förlängnin­gen vår demokrati”. Friberg pekar på regeringen­s totalförsv­arsproposi­tion, som beskriver att effekterna av ”ett cyberangre­pp från främmande makt kan få lika stora konsekvens­er för samhällsvi­ktiga funktioner och kritiska it-system som ett konvention­ellt väpnat angrepp.”

Det är i ljuset av händelsern­a i Washington en sådan formulerin­g bör ses. För om ett löst organisera­t övertagand­e av enskilda folkvaldas kontor och datorer kan få ett parlaments system på fall, vad kan då inte ett riktat angrepp av en högteknolo­gisk främmande makt orsaka?

Säkerhetsb­ranschens främsta säljtrick är att ställa den höga kostnaden för skydd mot de potentiell­t katastrofa­la förlustern­a från intrång, skada eller angrepp. Kostnaden för utbyte av all hårdvara i USA lär vara enorm. Men där, liksom i Sverige, behöver fler tänka på vad förlustern­a kostar att återta. Inte bara i pengar, men i demokratin­s främsta valuta förtroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden