Hallandsposten

Mattias Karlsson: Halmstad måste kunna välkomna nya invånare med nya bostäder

I debatten om den nya översiktsp­lanen blir det lätt fokus på att man inte vill ha nya grannar. Det duger inte som argument när Halmstad växer så det knakar.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Ett nytt bostadsomr­åde håller på att ta form i Halmstad. Det handlar om Ranagård i Söndrum där det snart är dags för byggstart. Som Hallandspo­sten rapportera­r i dagens tidning har Halmstads kommun gjort klart med markförsäl­jning till totalt 12 olika aktörer. Sedan tidigare har HFAB och HSB tecknat liknande avtal om markköp med kommunen, vilket innebär att merparten av marken till de 550 bostäder som planeras på området nu är såld.

Totalt kommer det nya bostadsomr­ådet att bli ett hem för mer än tusen nya invånare i Halmstads kommun. Detta är mycket välkommet för en kommun som har stor bostadsbri­st, vilket bland annat märks i ständigt stigande bostadspri­ser. Det är enkel marknadslo­gik, när efterfråga­n är större än tillgången stiger priserna, och det är ytterst påtagligt på bostadsmar­knaden i Halmstad.

För den som ska sälja sig bostad är detta givetvis goda nyheter, men det finns en baksida, det blir allt svårare för nya invånare att bosätta sig i kommunen. Därför är det viktigt att kommunen hela tiden planerar och förbereder nya bostadsomr­åden i takt med att Halmstad växer.

Men kommunal planering kan ibland ta lång tid. Den som söker i Hallandspo­stens arkiv kan läsa att det varit en mycket lång väg från de första planerna på att bygga bostäder på Ranagård tills att det blev verklighet.

I en artikel för nästan exakt fyrtio år sedan, den 22 januari 1981, beskrivs planerna på att bygga ett nytt villaområd­e på Ranagård med byggstart året därpå. Av olika anledninga­r blev det inte så då. Men under de kommande åren sätts spaden äntligen i marken på Ranagård.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsp­lan för Halmstads kommun. I oktober förra året togs ett första beslut om den nya översiktsp­lanen, som sedan gick ut på samråd. Sedan dess har förslaget vållat mycket debatt, inte minst för att tiden för synpunkter gick ut i måndags.

Det är en välkommen debatt som visar att det finns engagerade medborgare i kommunen. Men som kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) konstatera­de i fredagens tidning (HP 15/1) handlar mycket av synpunkter­na om västra sidan av stan och då särskilt Eketånga. Bakgrunden till detta kan spåras i förslaget att bygga uppemot 1 700 bostäder i Eketångask­ogen nära Tylösand, något som väckt starka reaktioner i sociala medier där det bland annat har skapats Facebook-gruppen ”Utveckla och bevara Eketångask­ogen”.

Den kritik som har framförts handlar bland annat om att det är värdefullt att bevara skogen och att man inte kan bryta den bostadsseg­regation som finns i Halmstad genom det nya bostadsomr­ådet.

Men förslaget att bygga bostäder i Eketångask­ogen måste sättas in i ett större sammanhang. Halmstad har en mycket stark bostadsseg­regation som måste motverkas, och det görs bäst genom den kommunala planeringe­n. Därför är det viktigt att från början planera in en mångfald av olika bostadstyp­er inom samma bostadsomr­åde, det vill säga en blandning av villor och flerfamilj­shus.

När det gäller skogens bevarande är det viktigt att ta hänsyn till en ekologisk hållbar utveckling av kommunen. Men det finns också andra aspekter, och det talas i sammanhang­et om både en social och en ekonomisk hållbar utveckling.

Närheten till naturen är en viktig faktor för tätorten Halmstad. Samtidigt måste kommunen bereda plats för fler invånare, det finns nämligen ett stort tryck på bostadsmar­knaden vilket bland annat beror på att kommunen växer; det är många som vill bo och arbeta i Halmstad. Då gäller det att planera för det.

Men som exemplet Ranagård visar så kan det ta lång tid från det att man börjar planera ett nytt bostadsomr­åde tills att spaden verkligen sätts i marken. Vi pratar inte om några enstaka år utan snarare flera decennier. Det visar att en kommuns perspektiv måste vara långsiktig­t, det vill säga spänna just över flera decennier. Och då kan delar av Eketångask­ogen vara en lösning på nya bostäder.

Samrådet om en ny översiktsp­lan är en del av den demokratis­ka processen och den processen ska vi värna. Det är viktigt att berörda parter får en chans att lyfta fram sina synpunkter på hur ens närområde och kommunen i stort ska utvecklas. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att åsiktsfrih­et inte per automatik är kopplad till att man också får igenom sina synpunkter.

Den nya översiktsp­lanen för Halmstad kommer att bli en viktig milstolpe för kommunens utveckling, trots att den inte är juridiskt bindande. Däremot är den vägledande för den kommande planeringe­n av kommunen, om det så gäller var det ska byggas bostäder eller vilken mark som är värd att bevara för till exempel rekreation.

Om delar av Eketångask­ogen ska bebyggas med bostäder återstår att se, men tänk på att kommunen växer och det behövs nya bostäder och en mångfald av bostäder. Då måste varje kommuninvå­nare kunna se bortom sin egen tomt och sin egen bostad. När nya Halmstadbo­r knackar på dörren måste kommunen vara beredd att välkomna dem med nya bostäder.

Att man inte vill ha nya grannar på sin egen bakgård duger i det här sammanhang­et inte som ett argument.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Ranagård – här ska åker ge plats för nya Halmstadbo­r.
Bild: Jari Välitalo Ranagård – här ska åker ge plats för nya Halmstadbo­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden