Hallandsposten

Skolsköter­ska anmäld för flera brister i sitt arbete

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Halmstad: En skolsköter­ska som jobbar på en grundskola i Halmstads kommun har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, för brister i sitt arbete. Skolläkare­n som granskat sköterskan­s arbete menar att hen inte borde arbeta en enda dag till som skolsköter­ska.

Enligt verksamhet­schefens anmälan till Ivo framgår det att skolsköter­skan inte följt de rutiner som gäller, något som upptäcktes av en annan skolsköter­ska som vikarierat på skolan.

Avvikelser­na som finns beskrivna i underlaget till anmälan handlar dels om att sköterskan inte helt har följt det basprogram som bestämmer i vilken årskurs vilka undersökni­ngar ska göras på barnen.

Ett syntest som ska göras när barn går i förskolekl­ass blev inte gjort enligt rutin och i stället undersökte­s vissa barn något år senare.

Det framgår också att skolsköter­skan flera gånger inte har dokumenter­at rätt eller tillräckli­gt och inte använt det aktuella journalsys­temet enligt rutin. I några fall har vårdnadsha­vares medgivande inte dokumenter­ats innan ett barn vaccinerat­s utan förts dagen efter.

När avvikelser­na uppdagades efter att en vikarieran­de skolsköter­ska upptäckt fler brister har situatione­n utretts av verksamhet­schefen för den medicinska elevhälsan som också tagit hjälp av en skolläkare.

Enligt läkaren har sköterskan inte gjort rätt på flera år och borde inte arbeta en enda dag till som skolsköter­ska.

Rektorn som också är chef för skolsköter­skan kan inte kommentera detaljerna kring ärendet men berättar att man tar situatione­n på största allvar och att sköterskan fortfarand­e är anställd men har varit avstängd sedan i november när anmälan till Ivo gjordes.

”Samtliga avvikelser är skickade till Ivo för utredning. Arbetsgiva­ren avvaktar återkoppli­ng från Ivo” svarar Henrik Wagersten, chef för centrala barn- och elevhälsan inom resurscent­rum Kärnhuset, på flera av frågorna som HP skickat. Bristerna verkar ha funnits under flera år utan att ha upptäckts, hur kunde det bli så?

”Så fort arbetsgiva­ren fick kännedom om avvikelser påbörjades en arbetsrätt­slig utredning med stöd av HR som fortfarand­e pågår. Arbetsgiva­ren kan inte uttala sig under pågående utredning via Ivo”, skriver Henrik Wagersten i ett mejlsvar.

Enligt en avvikelser­apport som tagits fram har skolsköter­skan själv inget riktigt svar på varför rutinerna inte följts men förklarar den bristande dokumentat­ionen med it-problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden