Hallandsposten

”Barnbarn” försöker lura äldre personer på pengar

Halmstad: Polisen varnar för telefonbed­ragare som ringer upp äldre personer och utger sig för att vara deras barnbarn. Samtalet kan börja med något så oskyldigt som ”Hej mormor”.

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

På bara några dagar under förra veckan fick polisen i Halmstad in fem anmälninga­r från äldre personer som blivit utsatta för bedrägerif­örsök. De hade alla blivit uppringda av någon som uppgav sig för att vara deras barnbarn och var i stort behov av att låna pengar. Men sannolikt handlar det om långt fler än fem personer som blivit utsatta, Marie Gustafsson som utreder bedrägerib­rott hos polisen i Halland tror att mörkertale­t är stort.

– Det är en tragedi, säger hon.

Metoden som bedragarna använder sig av är inte ny utan är känd av polisen sedan tidigare men verkar ha blivit aktuell igen. Marie Gustafsson berättar att alla de fall som rapportera­des in förra veckan är liknande.

Bedragaren ringer upp en äldre person och presentera­r sig som deras barnbarn. Personen berättar att hen måste låna pengar till ett stort köp och ofta är det bråttom. Om mottagaren av samtalet säger att den inte har några kontanter hemma blir de ombedda att gå till en bankomat.

– Man kan tänka ”hur i hela friden har de inte koll på sina barnbarn” men det är uppenbart att alla inte har det, säger Marie Gustafsson.

Polisens teori är att bedragare ringer upp äldre människor på chans, de vet inte om de faktiskt har några barnbarn men startar samtalet med något i stil med ”Hej mormor, det är jag”. Enligt polisens erfarenhet brukar det alltid vara någon annan än den som ringt som sedan kommer för att hämta pengar hos den lurade, barnbarnet kanske säger att det är en kompis som kommer förbi.

– En av anmälarna fick ett samtal från ett ”barnbarn” som varit utomlands och sade att den behövde låna pengar för att köpa en lägenhet när personen kom tillbaka till Halmstad.

En annan blev uppringd av ett ”barnbarn” som behövde låna pengar till ett blomsterar­rangemang till en begravning.

Fallen är svårutredd­a då samtalet ofta kommer från telefoner med kontantkor­t som inte går att spåra till en människa.

Vilka metoder bedragarna använder sig av går i trender, Marie Gustafsson är orolig att de även kommer utnyttja coronapand­emin till sin fördel för att lura någon att betala för vaccin.

Skulle man vara osäker när man får ett samtal har Marie Gustafsson ett enkelt råd:

– Lägg på!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden