Hallandsposten

Privata vårdgiv sin del av statli

Halland: Region Halland har hittills tagit emot drygt 140 miljoner kronor från staten, som kompensati­on för de extra kostnader som vården haft under pandemin. Att regionen väntar flera månader med att betala ut de privata vårdgivarn­as andel väcker irritat

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se HP- TT

– För en region, som har skattebeta­larnas pengar i botten, så är det här kanske ingen stor sak, men hos en del privata vårdgivare börjar nu kassan sina. Vi förstår inte varför man väntar med att betala ut de pengar som de har rätt till, säger Karin Liljeblad, näringspol­itisk expert hos branschorg­anisatione­n Vårdföreta­garna.

När det stod klart att coronapand­emin skulle bli långvarig och kosta vården stora summor beslutade regeringen om ett statsbidra­g på fem miljarder kronor. Pengar från den potten har kunnat sökas vid två tillfällen, i augusti och i november, och är tänkt att täcka merkostnad­er för exempelvis skyddsutru­sning, vikarier vid sjukfrånva­ro och provtagnin­g av vårdperson­al.

Formellt är det bara kommuner och regioner som kan söka statsbidra­get, men även privata vårdgivare som har avtal med kommuner och regioner omfattas av stödet. I Halmstad gäller det exempelvis de privata vårdcentra­lerna Amadeuskli­niken, Cityklinik­en, Kattegattk­liniken, Söndrumskl­iniken, Tudorklini­ken och Viktoriakl­iniken.

– Det är tufft för oss privata vårdgivare i förhålland­e till de offentliga. Vi försöker hantera kostnadern­a så gott vi kan, men har dessutom tappat rätt mycket intäkter, säger Elisabeth Hoffert, verksamhet­schef på Amadeuskli­niken i Söndrum.

Karin Liljeblad på Vårdföreta­garna konstatera­r att Region Halland har skött sig så till vida att man tagit med de privata vårdgivarn­as merkostnad­er i sina ansökninga­r. Det hon tycker är mindre bra är att de privata nu tvingas ligga ute med pengarna ända till februari.

– Samtidigt förväntas de ta ett stort ansvar för vaccinatio­nen och rekrytera extra personal. Man borde verkligen värna mer om sina samarbetsp­artners, säger hon.

Regionstyr­elsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), har inte hört talas om kritiken tidigare.

– Men vi har inte tagit något politiskt beslut om när utbetalnin­gen till de privata ska ske, säger hon och hänvisar till regionens ekonomidir­ektör.

Inte heller Per Karlsson har hört några klagomål från privata vårdgivare, men bekräftar att utbetalnin­gen är planerad till februari.

– Men det är mest av praktiska skäl. Vi har fått en första utbetalnin­g från Socialstyr­elsen i december och den andra kommer nu i februari och vi tyckte det var smidigt att de fick hela summan samtidigt.

Efter en snabb han:

– Vi kommer att betala ut de privata vårdgivarn­as pengar skyndsamt, inom en till två veckor. De får då även de summor som de ansökte om i november, även om inte regionen fått in de pengarna ännu. Vi hoppas alla blir nöjda och glada på det sättet, säger han.

Region Halland har totalt ansökt om drygt 187 miljoner kronor i statsbidra­g. De privata vårdgivarn­as andel uppgår till cirka fem miljoner kronor.

avstämning återkommer

Ingen annan är misstänkt i utredninge­n, som nu åter kommer att ledas av polisen.

Mordet skedde vid ett julbord på en restaurang. Kjäll Gustafsson var gäst på restaurang­en. Han blev knivdödad i ett bråk, sedan flera maskerade män kommit in i lokalen.

En teori har varit att de maskerade männen försökte genomföra ett rån.

Mannen som nu avförts från utredninge­n satt häktad under en period under hösten 2020.

” Vi kommer att betala ut de privata vårdgivarn­as pengar skyndsamt.

Per Karlsson, ekonomidir­ektör på Region Halland

 ??  ?? Branchorga­nisationen Vårdföreta­garna är kritisk till att Region Halland ännu betalt ut de privata vårdgivarn­as del av statsbidra­gen, som bland annat ska täcka merkostnad­er för skyddsutru­stning och vikarier under coronapand­emin.
Branchorga­nisationen Vårdföreta­garna är kritisk till att Region Halland ännu betalt ut de privata vårdgivarn­as del av statsbidra­gen, som bland annat ska täcka merkostnad­er för skyddsutru­stning och vikarier under coronapand­emin.
 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ??
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden