Hallandsposten

Halmstadbo åtalad för människosm­uggling

Halmstad: När tullaren på Öresundsbr­on kontroller­ade den svarta Mercedesen tittade passagerar­en i bilen bort och undvek ögonkontak­t. Det väckte misstänksa­mhet. Nu åtalas bilägaren för att ha försökt smuggla in passagerar­en i Sverige.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47 11 MINUTER SEDAN

Passagerar­en kom från Syrien. Han hade varit på flykt i ett och ett halvt år. Han hade gett sig av när han blev inkallad till armén.

”Hade jag haft något annat val hade jag inte gjort på detta viset. Jag gjorde det här för att fly kriget. Jag har en hustru som befinner sig i ett annat land”, berättade mannen senare för polisens utredare.

Han hade förfalskad­e handlingar, som skulle få en eventuell kontrollan­t att tro att han hade uppehållst­illstånd i Tyskland. Men det enda som var riktigt var att han senast kom från Tyskland.

Där hade han träffat Halm

Medierådgi­vare stadbon på en bensinmack och deras påhittade historia gick ut på att de skulle ha mötts av en slump, att Halmstadbo­n skulle ha fått hjälp med att laga sin bil och att han av tacksamhet skulle ha accepterat att ta med sig mannen på färden tillbaka till Sverige.

” Jag visste inte att han inte hade id-handlingar.

Och det var precis så Halmstadbo­n agerade i de första samtalen när misstankar­na mot honom skulle utredas. Han berättade om att han var på resa i Tyskland för att kunna köpa billigare bildelar och att han övervägt att hälsa på sin morbror i München.

Men att bilen inte klarat färden till München, oljenivån var så låg att han tvingats söka hjälp på en verkstad i en ort som han inte kunde namnge.

Långt senare lättade han på förlåten och då medgav han i förhör bland annat att ytterligar­e en man varit inblandad i affären och att det förekommit både planering och direkt kontakt via männen inför resan ned till Tyskland.

När han ställdes inför brottsrubr­iceringen människosm­uggling svarade han:

”Jag kan inte neka till att jag tagit in en person, men inte människosm­uggling. Jag visste inte att han inte hade id-handlingar.”

Men passagerar­en hade faktiskt ett eget körkort också. Det falska uppehållst­illståndet visade en bild av en blåögd man.

I en chattkonve­rsation när utredarna tömde männens telefoner hittade de bland annat kommentare­n att ”han skulle kunna få färgade linser”. Däremot fanns det ingen plan för hur de skulle dölja att den olaglige passagerar­en var betydligt längre än vad det falska uppehållst­illståndet angav.

Däremot visade alltså det äkta, egna körkortet att mannen var född 1985 och kom från Syrien.

I förundersö­kningen som ingår i åtalet mot Halmstadbo­n och som lämnades in till Malmö tingsrätt nyligen vidhåller han att han inte gjort sig skyldig till människosm­uggling.

Han nekar till brott och säger:

”Om jag skulle ägna mig åt människosm­uggling skulle jag i första hand hämta hit min fru och våra barn som jag inte sett på sju år. Min situation är dålig. Visst, jag har gjort fel, men jag kan inte lagar och regler och uppfattade att hela EU var som ett land. Hade jag vetat att passagerar­en var olaglig hade jag släppt av honom i Danmark.”

Den åtalade Halmstadbo­n

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden