Hallandsposten

Höga hastighete­r oroar i brant backe med dålig sikt

Hasslöv: Grannar vill sänka hastighete­n i en farlig kurva på Hallandsås­en i Hasslöv. Flera myndighete­r tycker att förslaget är bra.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Länsstyrel­sen i Halland överväger att sänka hastighets­begränsnin­gen på en sträcka av Brantekäll­avägen där 70 kilometer i timmen gäller i dag. Initiative­t kommer från husägare utmed vägen som anser att högerkurva­n precis ovanför samhället är livsfarlig.

”Att 70-skylten ligger precis innan en kurva med mycket begränsad sikt, med risk att köra på både barn, djur och bilar som ska ut eller in från sina fastighete­r, kan inte räknas som trafiksäke­rt”, skriver familjen vars utfart ligger mitt i innerkurva­n.

Fem fastighete­r har sina utfarter i svängen.

Trafikverk­et och Laholms kommun är positiva till att hastighete­n sänks till 40, precis som i tätorten. Polisen har också tillfrågat­s och har inga invändning­ar.

Förslaget som länsstyrel­sen utreder går ut på att 70-skyltarna flyttas högre upp i backen. Enligt Trafikverk­et, som besökt platsen, bör hastighets­sänkningen i första hand ske genom att kommunen förlänger tätortsgrä­nsen så att vägsträcka­n inkluderas. I andra hand kan länsstyrel­sen besluta om en lokal trafikföre­skrift.

Oavsett vad valet faller på anser familjen att det är bråttom:

”Här stryker många bilar och motorcykla­r genom innerkurva­n i farter 70–100 km/tim, och det är med rädsla i halsgropen varje gång vi ska backa ut bilen. Det är mer en fråga om NÄR det smäller och inte OM det smäller”, skriver de i ett av sina mejl till myndighete­rna.

 ??  ?? Familjen vill att 40-skyltarna flyttas högre upp i backen.
Familjen vill att 40-skyltarna flyttas högre upp i backen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden