Hallandsposten

Åtalad politiker tar timeout och kan bli utesluten

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

” Om NN (politikern) blir dömd så kommer NN att uppmanas lämna alla sina uppdrag och även lämna partiet givetvis. Det är en självklarh­et.

Hallands distriktso­rdförande i politikern­s parti

Hylte: Den fullmäktig­epolitiker som har åtalats för bedrägerif­örsök tar nu timeout från politiken, enligt en överenskom­melse med sitt parti. Om det blir en fällande dom kommer politikern att uteslutas helt ur partiet. – Det är ändå ett bedrägeri och ett allvarligt brott i sig, menar partiets distriktso­rdförande.

Det var i torsdagens tidning som Hallandspo­sten kunde avslöja att en politiker i Hylte kommunfull­mäktige misstänks för att ha försökt lura sitt försäkring­sbolag.

– Om NN (politikern) blir dömd så kommer NN att uppmanas lämna alla sina uppdrag och även lämna partiet givetvis. Det är en självklarh­et, säger Hallands distriktso­rdförande i partiet som politikern företräder.

Politikern hävdade att hens guldarmban­d blev stulet eller förlorat under en konsert sommaren 2019. Men bilder som togs flera dagar efter konserten visar att kommunpoli­tikern hade kvar smycket runt handleden.

I den tekniska bevisninge­n ingår bland annat en bildanalys som bekräftar fotodatume­t.

Distriktso­rdförande har nu kommit överens med Hyltepolit­ikern att hen ska ta en timeout från politiken till dess att domen faller och har vunnit laga kraft. Politikern ställs inför rätta vid Halmstads tingsrätt i mars.

– Vi kan inte agera domstol utan får låta detta ha sin gång och handla utifrån domen. Det är ändå ett bedrägeri och ett allvarligt brott i sig, menar distriktso­rdföranden.

Timeouten gör att politikern tvingas avstå från att gå på politiska sammanträd­en och denne får inte heller delta i några politiska uppdrag.

– Det gäller även våra interna möten. Man fryser politikern i väntan på dom.

Har du varit i kontakt med politikern efter att åtalet kom?

– När jag fick reda på detta ringde jag upp NN (politikern) med en gång. NN menar att det har blivit ett missförstå­nd, men förstod vårt beslut och tog det bra. Bevisninge­n är ju stark enligt vad som står i tidningarn­a, säger partiets distriktso­rdförande.

Hallandspo­sten har sökt politikern för en kommentar angående timeouten, utan resultat.

Politikern nekar till brott och har i en tidigare Hp-artikel sagt:

– Det är helt fel, det har blivit ett missförstå­nd mellan två olika parter. Jag ska ringa till försäkring­sbolaget igen för det är de som ska dra tillbaka detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden