Hallandsposten

Pandemin har fått fler att låna böcker digitalt

Hylte: De digitala lånen på kommunens bibliotek har ökat stadigt under de senaste åren, men tog extra fart vid coranautbr­ottet förra våren.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det visar statistik från utlåningen, som sammanstäl­lts för 2020. De digitala lånen ökade över ett år med över 80 procent, från cirka 12 300 lån året 2019 till 22 400 ifjol.

– Det har varit en stark ökande trend för digitala lån ända sedan 2018. Men det ser också ut som att coronan har påverkat, att det har fått fler att hitta det digitala utbudet, berättar Jessica Blohm, kultur och biblioteks­chef i Hylte.

I detta utbud är det tjänsten Pressreade­r som svarar för nästan hela ökningen. Via en app och sin inloggning som låntagare kan man läsa flertalet svenska dagstidnin­gar i sin dator eller i telefonen. Kostnadsfr­itt, oavsett om man sätter sig framför en biblioteks­dator eller befinner sig hemma. Här finns också ett utbud av periodiska tidskrifte­r. Drygt 13 300 tidningsut­gåvor laddades ned via Pressreade­r under 2020. Året dessförinn­an var det drygt 3 400.

Oförändrat är dock att inbundna böcker verkar tilltala Hyltes låntagare mest; drygt 70 procent av den totala utlåningen var sådan. Den digitala ökningen ses inte ske på bekostnad av de fysiska böckerna; den traditione­lla utlåningen av dessa ökade också under 2020, med sex procent.

– Jag tror att vi har läsare som både läser tryckta böcker och digitala. Men det finns också en ny grupp som föredrar att läsa allt digitalt, som framför allt är unga, säger Blohm.

Det finns ingen framtagen statistik kring låntagarna och deras mönster, som bekräftar detta. Men då man ser en ökning av barn- och ungdomsböc­ker och tidningar för unga, kan man dra slutsatsen att detta är en stark och ökande grupp.

Värt att notera i sammanhang­et: Nu väger utbudet av böcker och medier – de som är fysiska och de som är digitala – jämt:

– Det finns cirka 70 000 av varje att välja på, säger Jessica Blohm. Det digitala utbudet har ökat kraftigt.

En ökande trend på biblioteke­n gäller också det som kallas meröppet: att man med en elektronis­k tagg och inloggning­skod kan ta sig in på biblioteke­t vid tider och dagar då det egentligen är stängt. Andelen sådana besök under de två senaste åren har stigit från 15,5 procent till 20 procent.

Det är framför allt filialbibl­ioteken i Unnaryd och Torup som har stor andel meröppetbe­sökare. De har normalt (då det inte är coronastän­gt som nu) öppet måndagar och torsdagar. Under 2020 skedde två av fem besök på Unnaryds bibliotek då det egentligen var stängt. I Torup handlade det om vart tredje besök, medan huvudbibli­oteket i Hyltebruk ligger på lägre tio procent.

– Det fungerar mycket bra. Vi har haft detta sedan 2016 och det har inte varit några incidenter av något slag genom åren, mer än att det händer att det blir lite rörigt där barnböcker­na står. Det verkar också finnas de som föredrar att komma när vi annars inte har öppet, kanske för att det känns lugnare då, säger Jessica Blohm.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n/arkiv ?? Den digitala utlåningen ökar kraftigt i Hylte. Enligt biblioteks­chefen Jessica Blohm är det unga läsare som kliver fram.
Bild: Lennart Hildingsso­n/arkiv Den digitala utlåningen ökar kraftigt i Hylte. Enligt biblioteks­chefen Jessica Blohm är det unga läsare som kliver fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden