Hallandsposten

Tre män slåss om att fåersätta Merkel

- Pontus Ahlkvist/tt

Medan världen är upptagen av de senaste turerna kring Donald Trump pågår ett val som kan påverka oss svenskar mer än frågan om vem som styr i Washington. Ledarstrid­en i tyska CDU står mellan tre män som alla försöker sälja in sig själva som både landsfäder och förnyare – en grannlaga uppgift i svallvågor­na efter den politiska giganten Merkel.

Några regelrätta debatter har det inte blivit under den utdragna kampen om ledarposte­n i Europas kanske mäktigaste politiska parti. De tre männen som slåss om att ta över tyska Kristdemok­raterna (CDU) är alla medelålder­s jurister från Nordrhein-westfalen – men med viktiga skillnader i synen på vägen framåt. Stämningen har ändå varit småputtrig under de två direktsänd­a samtalsrun­dorna, trots anklagelse­r i pressen från en av kandidater­na om ett fientligt partietabl­issemang och kartellbil­dning från de medtävland­e.

Den nuvarande ordförande­n Annegret Kramp-karrenbaue­r sågs tidigare som en naturlig tronföljar­e till Angela Merkel, som meddelade sin avgång från ordförande­posten 2018 men sitter kvar som förbundska­nsler. Efter ett turbulent drygt år i toppen tvingades ”AKK” erkänna sig oförmögen att leda partiet och utlysa ett nytt ledarval.

Sedan kom pandemin, som har skjutit upp partistämm­an flera gånger, och när 1 001 delegater under fredagen och lördagen sammanträd­er för att välja sin nya ledare sker det för första gången i digital form. Medan ministerpr­esidenten i Nordrhein-westfalen Armin Laschet och utrikespol­itikern Norbert Röttgen båda profilerar sig som mittenmän i Merkels anda, vill Friedrich Merz se en konservati­v nystart för CDU. Den tidigare gruppledar­en Merz, som i början av 2000-talet manövrerad­es ut av Mer

kel och sedan dess gjort karriär i näringsliv­et, tillskrivs än i dag revanschlu­sta mot den snart avgående kanslern.

Han är också den som tydligast sticker ut både vad gäller sakfrågor och stil, enligt Wolfgang Schroeder, professor i statsveten­skap på universite­tet i Kassel.

– Merz företräder ett liberalkon­servativt koncept, som ska vinna tillbaka väljare från (liberala) FDP och (främlingsf­ientliga) AFD. Om han väljs skulle det leda till starkare polariseri­ng i den politiska mitten, i stället för som nu, med en stark konsensus i mitten och polariseri­ng mot ytterkante­rna, säger han.

Laschet, som styr en delstat med nästan dubbelt så många invånare som hela Sverige, har regeringse­rfarenhet i bagaget, och säljer gärna in sig själv som en valvinnare. Inom partiorgan­isationen är stödet för ministerpr­esidenten stort, medan de vanliga väljarna har strömmat till först på senare tid, i takt med att Merz tappat i popularite­t.

Förklaring­en till den förändrade spelplanen är dels ett antal medieuttal­anden från Merz som stärkt bilden av honom som en smula inbilsk, bland annat påståendet att partietabl­issemanget svurit sig samman för att hålla honom borta från makten.

–Många av Merz anhängare anser att han inte har levererat. Laschet, däremot, leder ett viktigt förbundsla­nd och har en väldigt stabil regeringsp­osition, säger Schroeder.

Röttgen förde länge en tynande tillvaro i opinionsmä­tningarna bland Cdu-väljare, men har på senare tid seglat upp jämsides med Laschet, hack i häl på Merz.

Han har framför allt två äss i rockärmen – dels sin vurm för mer mångfald, fler kvinnor och unga i partiet, dels sitt mångåriga engagemang för en koalition med

De gröna, som ter sig som ett allt mer sannolikt alternativ efter förbundsda­gsvalet i höst.

Den som vinner kan inte räkna med någon smekmånad. Med bara åtta månader kvar till valet är det hög tid för CDU och dess bayerska systerpart­i CSU att börja diskutera sin gemensamma kanslerkan­didat.

Utöver den omtyckte Csu-ledaren Markus Söder, vars stöd både bland kristdemok­rater och den tyska allmänhete­n är mycket högre än vad som är fallet för någon av de tre Cdu-kandidater­na, hägrar även hälsominis­tern Jens Spahn som en ”mörk häst”.

I slutändan kommer partiledni­ngarna i Berlin och München lägga stoltheten åt sidan och välja den kandidat som rent krasst ser ut att ha störst chanser att vinna, tror Uwe Jun, professor i statsveten­skap vid universite­tet i Trier.

Åtminstone om vinnaren inte heter Friedrich Merz.

– För Merz skulle det här vara den stora chansen. Han har ingen annan upphöjd position att falla tillbaka på. Så samtalen mellan Merz och Söder vore de svåraste, vilket gör honom till det mest riskabla valet, säger han.

Delegatern­as omröstning sker vid lunchtid i dag, i två omgångar såvida ingen av kandidater­na får egen majoritet.

 ??  ?? Armin Laschet. Norbert Röttgen. Angela Merkel.
Armin Laschet. Norbert Röttgen. Angela Merkel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden