Hallandsposten

Bilden som visas stämmer inte med verklighet­en

- Morgan Midhage

Kommun. En bild säger mer än tusen ord, säger man. I Laholm planeras byggnation av hyreshus i stadsdelen Gamleby och i förslaget till ny detaljplan används en arkitektri­tad översiktsb­ild, som på ett utmärkt sätt illustrera­r det som kommit att kallas ”fake views”, det vill säga en förskönand­e beskrivnin­g i syfte att få arkitekten­s förslag godkänt.

Förhålland­ena, som det framställs i bilden, skiljer sig kraftigt från verklighet­en. Till exempel har man på bilden lagt in skugga från byggnadern­a för att visa att solen skiner. Skuggans placering är dock helt orealistis­k.

Inte ens i juni när solen står som högst är skuggan så kort. Sanningen är den att större delen av året så kommer de hus som ligger bakom de nya byggnadern­a att ligga i ständig skugga.

De gamla husen, som med sina tidstypisk­a små fönster redan har litet ljusinsläp­p, kommer att få ännu mindre ljus.

På bilden syns inga bilar. Sanningen är den att utöver de bilar som redan i dag rör sig i området så kommer det på gården finnas parkerings­plats för ytterligar­e sju bilar med en in- och utfart på en redan trång och utsatt gränd.

Men framförall­t, proportion­erna mellan de befintliga husen och de nya byggnadern­a är helt orealistis­ka. Jag vet, för jag bor tillsamman­s med min fru i det vita hus som ligger i förgrunden på bilden. Man har valt att ha en vinkel på de nya byggnadern­a där de framstår som obetydliga jämfört med vårt hus som ser mycket större och malplacera­t ut. Den som har möjlighet att besöka platsen kan själv bilda sig en uppfattnin­g om hur det i verklighet­en är.

En sådan här bild avser att ge en beskrivnin­g för beslutsfat­tare och allmänhete­n hur den nya miljön kommer se ut och utgör då ett viktigt underlag för beslut om detaljplan­en.

Bilden har nu figurerat i medias artiklar ett flertal gånger och det känns varje gång olustigt att vårt hus används på detta förljugna sätt.

 ??  ?? Det finns många saker i den här bilden som inte stämmer med verklighet­en menar skribenten, som bor i det vita hus som illustrera­s på bilden. Det här är en illustrati­on som visar ett eventuellt kommande byggprojek­t i området.
Det finns många saker i den här bilden som inte stämmer med verklighet­en menar skribenten, som bor i det vita hus som illustrera­s på bilden. Det här är en illustrati­on som visar ett eventuellt kommande byggprojek­t i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden