Hallandsposten

Jan-owe Wikström: Ett historiskt VM och ett som aldrig borde ha spelats

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Nordmakedo­nien som Sveriges motståndar­e i stället för den gamle Drottaren Daniel Kubes Tjeckien. Schweiz i stället för USA i en annan grupp. Och därtill en rad covid-19-fall, de senaste hos Danmark, som lär bli fler under resans gång.

Corona-vm, f’låt, handbolls-vm för herrar i Egypten 2021 är en turnering som aldrig borde ha spelats utan precis som de flesta stora mästerskap – skulle ha flyttats fram.

För oavsett vilket lag som höjer Vm-bucklan i Kairos jättelika, men ödsliga arena om några veckor så vet vi inte om det är det bästa laget som har vunnit när alla spelare, högst troligt, inte kommer att vara tillgängli­ga.

Sverige kom inte heller undan. Med positiva covid-19-fall i truppen tvingades Em-kvalmatche­rna mot Montenegro ställas in och därmed också Vm-genrepen, vilket gav den nye förbundska­ptenen Glenn Solberg närmast obefintlig­a förberedel­ser med blott två träningspa­ss innan premiären.

Därför är kontrasten enorm om vi vrider tillbaka klockan 22 år och Sveriges senaste Vm-guld i handboll på samma plats.

Det var ett speciellt VM, det första som arrangerad­es i Afrika.

När media transporte­rades genom Saharaökne­n från Port Said till Kairo i bussar som övervakade­s av k-pistbeväpn­ad milis som satt på flaken i pickuperna som följde före och efter. Detta för att ingen skulle utsättas för attentat eller vägpirater.

När vi bodde i en slags Vm-bubbla light, men där Tv4-gänget – som anlänt några dagar innan – hade tröttnat på hotellmate­n och efter ett restaurang­besök blivit däckade och magsjuka hela gänget med risk för att inte kunna sända.

När taxichauff­örerna i sina vansinnesf­ärder gjorde trefiliga vägar till fem och började resan med att tanka(!), samtidigt som taxametern tickade på.

Och när Sverige sedan flera år tillbaka var en stormakt i handbollsv­ärlden.

Jag glömmer aldrig finalen mot Ryssland. Inne i arenan var det drygt 23 000 åskådare. Utanför var det 40 grader varmt.

Eftersom president Mubarak skulle vara på plats var till en början alla mobiltelef­oner och digitala kameror av säkerhetss­käl förbjudna – en ohållbar situation för media. Tills Sverige hotade med att då inte komma till spel i finalen.

Trots en mardrömsst­art med 6–10 och rött kort för Magnus Wislander direkt efter paus vände Sverige och ryckte till 22–18 innan Tutjkin fick i gång skyttet och ledningen krympte till 22–21 då en Drottkombi­nation när Magnus Andersson trädde in bollen till Thomas Sivertsson fick laget att hålla undan. Och när Pierre Thorsson från sin högerkant lirkade in 25–23 (och sedermera 25–24) var det klart.

Själv satt man där i detta organisera­de kaos och svettades i dubbel bemärkelse över att överhuvudt­aget få hem någon text från den svenska bragden i Kairo.

Det gick till slut efter ett ohälsosamt antal misslyckad­e försök.

1999 var också en tid när HK Drott var en maktfaktor i svensk handboll som i guldgänget, förutom förbundska­ptenen Bengt ”Benga” Johansson, direkt eller indirekt bidrog med Ola Lindgren, Magnus Andersson, Thomas Sivertsson och Henrik ”Kex” Andersson.

I dag är den kopplingen som närmast att förbundska­pten Solberg inför att han skulle tillträda var nere i Halmstad och besökte Benga för att få tips...

Jag trodde också inför VM att mer än en kvartsfina­l kan vi inte begära av detta nya, spännande, men väldigt orutinerad­e lag där blott sju spelare är kvar sedan hemma-em i Göteborg och Malmö för ett år sedan. Nio av lagets spelare är dessutom mästerskap­sdebutante­r.

Men efter 32–20 mot ett, ska dock påpekas, trögfotat Nordmakedo­nien med nya stjärnor som Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogår­d vet jag inte längre för det lovade faktiskt mer än så...

 ??  ??
 ?? Bild: Mohamed Abd El Ghany/bildbyrån/arkiv ?? Kairos jättelika arena – samma plats, men 22 år emellan. 1999 och Drott-trion Magnus Andersson, Thomas Sivertsson och Ola Lindgren känner på Vm-bucklan efter finalseger­n mot Ryssland. Och 2021 när coronapand­emin präglar mästerskap­et som aldrig borde ha spelats.
Bild: Mohamed Abd El Ghany/bildbyrån/arkiv Kairos jättelika arena – samma plats, men 22 år emellan. 1999 och Drott-trion Magnus Andersson, Thomas Sivertsson och Ola Lindgren känner på Vm-bucklan efter finalseger­n mot Ryssland. Och 2021 när coronapand­emin präglar mästerskap­et som aldrig borde ha spelats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden