Hallandsposten

Grönt ljus för träning ute – men med en tydlig varning

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Ingen bredd- och ungdomsidr­ott har fått förekomma på de kommunala idrottsanl­äggningarn­a i Halland sedan före jul. Men nu öppnas utomhusanl­äggningarn­a åter upp för organisera­d träning. Fast glädjebesk­edet kommer med en tydlig varning.

– Vi kommer att ha kontroll över hur det ser ut. Blir det för mycket folk och trängsel, då kan vi inte ha öppet utan detta är en test, säger Marie Leandersso­n, ny förvaltnin­gschef på den nya teknik- och fastighets­förvaltnin­gen i Halmstads kommun, till HP.

Hallandsko­mmunerna har drivit en strikt linje i kampen mot spridning av coronaviru­set när det har gällt de kommunala idrotts- och fritidsanl­äggningarn­a.

Grannarna uppe i Göteborg öppnade till exempel utomhusanl­äggningarn­a för organisera­d föreningsv­erksamhet igen redan den 28 december. Borås har enbart stängt inomhushal­larna.

Men nu lättar även de sex halländska kommunerna på restriktio­nerna – trots fortsatt hög smittospri­ding i länet.

Beslutet att öppna utomhusanl­äggningarn­a fattades under ett regionalt råd på fredagen, där bland annat kommundire­ktörerna deltog i samråd med sjukvården­s smittskydd.

– Smittorisk­en utomhus är betydligt mindre och nyttan med att röra på sig utomhus är större än själva risken, säger Marie Leandersso­n.

En förutsättn­ing är dock att föreningar­na och de aktiva följer Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er för att förhindra smittsprid­ning.

Det handlar till exempel om att hålla avstånd, att inte dela utrustning och omklädning­srum och att utföra aktivitete­n i mindre grupper.

På HP:S fråga om matcher är tillåtna för lag som inte är yrkesverks­amma (det vill säga inte är på elitnivå) hänvisar Malin Niedomysl, chef för landskap och fritid på Halmstads kommun, till Folkhälsom­yndigheten­s förtydliga­nde från den 22 december, som säger att ”träning utomhus kan hållas i gång om det sker på ett ur smittskydd­ssynpunkt säkert sätt” samt till respektive förbund.

I Halmstad öppnas Strömvalle­ns isbana i Oskarström upp för allmänhete­ns åkning från och med lördagen och för föreningar från och med måndag.

De kommunala konstgräsp­lanerna öppnas från och med måndag.

Samma gäller i Laholms och Hylte kommuner, som dock började öppna upp sina utomhusanl­äggningar redan under fredagen.

– Det är för folkhälsan­s skull, att framför allt barn- och ungdomsidr­otten får komma i gång, säger

Anders Einarsson, kommunchef i Laholm.

Fredrik Andersson, tränare för Halmstads BK i damfotboll­ens division 1 som precis har inlett försäsonge­n, gör tummen upp för fredagens besked.

– Det är oerhört glädjande. Jag är inte kritisk mot någon – det är inte kommunens fel att det finns en pandemi i världen – men jag är oerhört glad och tacksam att vi får komma i gång och träna igen. Och inte minst för alla ungdomar, att saker och ting återgår lite mer till det normala i vardagen, säger han. Hur ser du på att ni inte får spela matcher?

– Det gör mig ingenting. Det viktiga är att man får komma i gång och träna, både ungdomar och seniorer. Det får ta den tid det tar. Vi måste få en dämpning i pandemin.

Inomhusanl­äggningarn­a i Halland förblir däremot stängda för allt annat än yrkesverks­am idrott åtminstone till den 24 januari.

Ett nytt beslut vad gäller inomhusidr­otten föreslås enligt Region Halland tas den 22 januari ”då nationell viljeinrik­tning och aktuellt smittskydd­släge för Halland uppdaterat­s”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden