Hallandsposten

Knäredsbor vill blåsa nytt liv i Smedjeback­en

Knäred: Det lutar åt att Randerslun­d i Ränneslöv blir Laholms kommuns demenscent­rum. Men nu vädjar en rad Knäredsbor till kommunen att tänka om. De för fram att Smedjeback­en skulle kunna bli ett utmärkt demensboen­de.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Tio Knäredsbor samt ”ett flertal anställda vid Smedjeback­ens äldreboend­e” har underteckn­at brevet som skickades till Laholms kommun i förra veckan.

Brevskriva­rna skriver att de hört rykten om att Smedjeback­en är på väg att läggas ner. De vill i stället se en upprustnin­g.

– Vi kände att vi måste göra något. Det här kommer inte från Knäreds samhällsfö­rening, utan är vid sidan om, säger Lasse Lindström som annars är ordförande i samhällsfö­reningen.

Så vad är det ni vill?

– Vi vill att man bygger om Smedjeback­en enligt de regler som gäller i dag och använder det som demensboen­de. Där kan man ha tre avdelninga­r. Det här är kanske ett av de mest lämpliga ställena: byggt i ett plan, lätt att få utevistels­e, med erfaren personal som kan ta de sjuka med sig ut och gå till affären.

Demensvård­en är en tung bit för Laholms kommun att lösa. Men demensboll­en är satt i rullning åt ett annat håll än Knäred. Tidigare har Fridhemsgå­rden i Lilla Tjärby pekats ut som ett demenscent­rum. Men nu förordar socialförv­altningen Randerslun­d i Ränneslöv.

– Byggnadern­a där är i bättre skick och det finns utveckling­spotential både inom- och utomhus. Vi vill även ha dagverksam­heten där på samma ställe, säger socialchef Christel Sundberg.

Smedjeback­en har inte varit på tal. Tvärtom tänker socialförv­altningen lägga ner allt boende för äldre där. Det som blir kvar är lokaler för hemtjänstp­ersonal.

– Det ligger ett förslag på väg till nämnden att tömma Smedjeback­en och omstruktur­era våra platser i särskilt boende. Blir det beslutat lämnar vi Smedjeback­en i höst, säger Christel Sundberg.

Smedjeback­en är tilltänkt som förskola i stället. Och det andra äldreboend­et i Knäred, Björkebogå­rden, räcker för att fylla behovet i Knäred, menar socialchef­en.

Frågan är om Knäredsbor­na kan få kommunen att tänka om. De kommer åtminstone att få en chans.

– Vi har fått respons på vårt brev. Vi ska träffa delar av kommunledn­ingen på fredag, säger Lasse Lindström.

Han framhåller att Smedjeback­en i form av äldreboend­e är viktigt för arbetstill­fällena i Knäred.

– Vi kommer att förlora personal. Läggs Smedjeback­en ner kommer nog en del att söka sig till Markaryds kommun i stället, säger han.

I brevet framförs att byggnaden, en gång ett krigssjukh­us, skulle kunna återfå den rollen. Brevskriva­rna tycker att MSB borde tillfrågas.

Liksom Knäredsbor­na. Lasse Lindström menar att ortsborna hittills inte fått göra sina röster hörda.

– Vi hör bara rykten. Det är bättre att prata rent ut. Det här är en process som kommunen hållit på med länge. Men också en process för befolkning­en att ta till sig. En kommunikat­ionsutmani­ng, säger Lasse Lindström.

 ?? Bild: Sandra Killgren/arkiv ?? Lasse Lindström har engagerat sig i Smedjeback­en förr. Nu är han aktuell med ett brev till kommunen där Knäredsbor vill att det blåses nytt liv i lokalerna. Bilden togs vid en protest mot nedskärnin­gar på vårdcentra­len 2018.
Bild: Sandra Killgren/arkiv Lasse Lindström har engagerat sig i Smedjeback­en förr. Nu är han aktuell med ett brev till kommunen där Knäredsbor vill att det blåses nytt liv i lokalerna. Bilden togs vid en protest mot nedskärnin­gar på vårdcentra­len 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden