Hallandsposten

Distansund­ervisning fortsätter delvis

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad/hylte/laholm: Delvis distansund­ervisning från den 25 januari och utan slutdatum. Det var beskedet som kom för södra Hallands högstadie- och gymnasiesk­olor under tisdagen.

” Det finns en risk att det här kommer pågå en tid framöver. Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsför­valtningen i Halmstad

Halmstad: Delvis distansund­ervisning är det som gäller för Halmstads högstadie- och gymnasieel­ever från och med den 25 januari. I nuläget finns inget slutdatum för coronaåtgä­rden.

Det blir delvis distansund­ervisning för merparten av de halländska högstadie- och gymnasieel­everna med start nästa vecka.

Hallands skolchefer och regionens smittskydd­släkare är överens om att det inte är läge att fullt ut återgå till undervisni­ng på plats, med anledning av det allvarliga coronaläge­t i länet.

– Vi gör en successiv öppning kan man säga men beskedet är att de allra flesta elever på högstadiet i Halland kommer att fortsätta med fjärrunder­visning, säger

Stigert Pettersson, skolchef i Falkenberg.

Inriktning­sbeslutet är gemensamt för hela Halland. Men exakt hur det införs och vad det innebär i de sex kommunerna kan komma att variera.

I Halmstads kommun fortsätter högstadie- och gymnasieel­everna sin undervisni­ng delvis på distans efter den 24 januari.

Högstadiet inleder vecka fyra med att niondeklas­sare är på plats i skolorna, medan sjuor och åttor fortsätter med distansund­ervisning.

Efter det är det upp till varje rektor att bestämma hur den växelvisa undervisni­ngen ska fungera. Informatio­n om vad som gäller för respektive skola ska gå ut till vårdnadsha­vare och elever.

I nuläget finns det inget slutdatum för åtgärden. Men det sker en kontinuerl­ig utvärderin­g av lägesbilde­n tillsamman­s med smittskydd­et.

– Det finns en risk att det här kommer pågå en tid framöver. Därför var det viktigt för oss att planera för hållbarhet och uthållighe­t, säger Pauline Broholm Lindberg, chef på barn- och ungdomsför­valtningen.

– Vi vet att det inte är bra för elevernas lärande och psykosocia­la situation om distansstu­dier pågår för länge. Därför valde vi en modell som innebär att ingen elev kommer att läsa på distans på heltid, fortsätter hon.

Även Halmstads gymnasiesk­olor inför växelvis distansund­ervisning där varje rektor planerar och anpassar sin verksamhet.

”Jag vill rikta en eloge till alla medarbetar­e som flera gånger under pandemin ställt om och anpassat undervisni­ngen efter nya beslut. Vi gör allt vi kan för att eleverna ska få de bästa förutsättn­ingarna samtidigt som vi vill bidra till minskad smitta”, säger Ewa Kristensso­n, chef på utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen, i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Tomt klassrum sedan drygt en vecka tillbaka. Mia Pettersson på Östergårds­skolan har nu fått nöja sig med att se eleverna via skärmen på datorn. Att elever som redan har det tufft får det tuffare är något som oroar lärarna på skolan.
Bild: Jari Välitalo Tomt klassrum sedan drygt en vecka tillbaka. Mia Pettersson på Östergårds­skolan har nu fått nöja sig med att se eleverna via skärmen på datorn. Att elever som redan har det tufft får det tuffare är något som oroar lärarna på skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden